Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týmto sa na Facebooku nechváľte. 10 údajov, ktoré okamžite vymažte zo svojho účtu
Zdielať na

Týmto sa na Facebooku nechváľte. 10 údajov, ktoré okamžite vymažte zo svojho účtu

Ste Facebook maniak a na svojom účte zdieľate doslova všetko? Niektoré veci sa oplatí nechať si len pre seba. Nielen, že ušetríte vašich priateľov zbytočností, ale zároveň si ustrážite svoje súkromie.

#1 Dátum narodenia

Hoci je príjemné, keď vám vaši priatelia zasypú nástenku gratuláciami, dátumom narodenia odhaľujete zo seba viac, než by ste si mysleli. Je to citlivý údaj, ktorý môže dopomôcť napríklad k tomu, že sa ľudia jednoduchšie dopracujú k vášmu bankovému účtu.

#2 Telefónne číslo

V tom lepšom prípade získate zdvorilého obdivovateľa. V tom horšom stalkera, ktorý vás neustále bombarduje telefonátmi.

#3 Niektorých "priateľov"

Prečo máte medzi svojimi priateľmi dievča, ktoré chodilo do vedľajšej triedy a vy ste ju nevideli 20 rokov? Facebook nie je o počte priateľov, ale o ľuďoch, ktorí skutočne stoja za to aj v reálnom živote.

#4 Fotografie detí a vašej rodiny

Máte vo zvyku vešať na nástenku fotky svojich ratolestí? Dávajte si pozor na zneužitie rodinných záberov. Nehovoriac o tom, že váš tínedžer sa vám dvakrát nepoďakuje, keď na vašom Facebooku objaví seba na nočníku.

#5 Informácie o vašich deťoch a rodine

Nezdieľajte na svojom konte informácie o tom, akú školu navštevuje vaše dieťa, alebo kde sa zdržiava po vyučovaní. Nielenže to nikoho nezaujíma, ale hlavne tým predídete prípadom sexuálneho zneužitia.

#6 GPS súradnice

Uvádzate vo svojich príspevkoch, kde sa momentálne nachádzate? Rozumieme, že sa chcete pochváliť romantickým výhľadom z Eiffelovky, no určením polohy vysielate okoliu signál, že práve nie ste doma, čo môže prilákať napríklad zločincov.

#7 Váš šéf

Hoci mnohí z nás využívajú Facebook pri práci, pravdou je, že súkromie treba od práce oddeľovať. V prípade, ak máte svojho šéfa medzi priateľmi, buďte opatrný v tom, čo zdieľate na svojej nástenke. V opačnom prípade by sa vám to mohlo nepekne vypomstiť.

#8 Status

Našli ste si novú známosť a chcete sa svojou láskou pochváliť aj na sociálnej sieti? Vydržte s oznamovaním veľkých noviniek. Ak vám to totiž nevyjde, budete na pretrase svojich "priateľov", čo nemusí byť dvakrát príjemné.

#9 Číslo kreditky

Tento bod snáď netreba nejako špeciálne vysvetľovať. Sú skrátka veci, ktoré na Facebook nepatria.

#10 Foto vášho občianskeho

Dostali ste nový občiansky a radi by ste sa pochválili fotkou na internete? Nerobte to. Okrem záberu, na ktorom polovica z nás vyzerá ako z kriminálu, tiež virtuálnemu svetu poskytujete citlivé údaje, ktoré by mohla nejaká dobrá duša zneužiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie