Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako nespackať prvý dojem? Naučte sa tajnú reč tela a získajte vytúženú prácu či životnú lásku
Zdielať na

Ako nespackať prvý dojem? Naučte sa tajnú reč tela a získajte vytúženú prácu či životnú lásku

Prvý dojem je nesmierne dôležitý a ľudia ho napriek tomu zvyknú podceňovať. Ak máte pracovný pohovor, manažér sa rozhodne už v priebehu 30 sekúnd, či vás príjme alebo nie. Vo výbere nehrajú rolu len vaše zručnosti, ale práve mimika, gestá a reč tela. Poradíme vám, ako sa vyhnúť najčastejším chybám a zvýšiť svoje šance pri hľadaní zamestnania, klienta či životného partnera.

#1 Slabý stisk ruky

Výskumy dokazujú, že ľudia so slabým stiskom ruky sa považujú za plachých, úzkostlivých a menej otvorených. Rovnakú chybu však robia aj ľudia, ktorí držia ruku príliš dlho. Pre dobrý dojem by podanie ruky nemalo trvať dlhšie ako dve sekundy.

#2 Ruky z vreciek von

Pri konverzácii dbajte na správnu pozíciu vašich rúk. Ruky vo vrecku môžu naznačovať, že niečo skrývate. Ak máte ruky na stole a prsty stláčate smerom k sebe, pôsobí to, že chcete vášho partnera ovládnuť. Naopak, keď necháte ruky voľne visieť pozdĺž tela, nič tým nepokazíte.

#3 Žuvačka za uchom

Chystáte sa na pracovný pohovor? Svieži dych je síce dôležitý, ale predtým, než nadobro zmaríte svoje šance, žuvačku radšej vypľujte. Prežúvanie zo strany na stranu pôsobí detinsky, hrubo a arogantne.

#4 Vyhýbanie sa očnému kontaktu

Ľudia, ktorí počas rozhovoru udržiavajú očný kontakt, sa považujú za dôveryhodnejších a inteligentnejších. Naopak, jedinci, ktorí majú s pohľadom do očí problém, sú podľa tých druhých menej úprimní, málo atraktívni a viac úzkostliví.

#5 Hranie sa s vlasmi

Obtáčanie si prameňov vlasov okolo prsta je vo svete žien medzinárodným symbolom pre flirtovanie. Taktiež však môže vyjadrovať úzkosť, nízke sebavedomie, stres a nepohodlie.

#6 Zlý výber témy rozhovoru

Pozvali ste na rande dievča svojich snov a neviete, o čom sa s ňou máte baviť? Pri prvom stretnutí sa určite vyhýbajte témam, ako sú bývalé lásky, zdravotné problémy, peniaze, náboženstvo a politika. Naopak, opýtajte sa jej, aký dnes mala deň a čo je najdôležitejšie, nechajte hovoriť aj ju.

#7 Zásah do intímnej zóny

Všimli ste si niekedy na priehradkách na pošte prosbu o dodržiavanie diskrétnej zóny? Tieto nápisy tam nie sú len tak pre srandu králikov. Nikomu z nás nie je príjemné, keď mu zasahujeme do jeho osobného priestoru a pri rozhovore mu doslova dýchame na krk.

#8 Čumenie do mobilu

V príručke, ako pokaziť prvý dojem, by sa tento bod ocitol na prvom mieste. Vedeli ste, že priemerný človek si skontroluje svoj mobil až 110-krát za deň? Neustále pozeranie do telefónu vzbudzuje pocit, že o toho druhého nemáme záujem, alebo že sa v jeho spoločnosti nudíme.

#9 Zabúdanie mien

Výpadky pamäti občas potrápia každého z nás. Aby ste tomu v budúcnosti predišli, skúste pri predstavovaní zopakovať meno osoby, s ktorou ste sa práve zoznámili, čo pomáha zafixovať si meno skôr do pamäti.

#10 Meškanie

Chodíte na schôdzky neustále neskoro? Ak máte problém s dochvíľnosťou, skúste si nabudúce radšej privstať. Dobrý time management je zárukou toho, že ste spoľahlivý človek, ktorému sa dá dôverovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie