Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivá predpoveď nebohého profesora Hawkinga: Takýto osud čaká podľa neho planétu Zem
Zdielať na

Hrozivá predpoveď nebohého profesora Hawkinga: Takýto osud čaká podľa neho planétu Zem

Stephen Hawking patril od čias Alberta Einsteina k jedným z najuznávanejším vedcom. Aj keď nás profesor nedávno opustil, jeho poznatky a myšlienky ostanú večné. Vo svojich víziach poukazoval najmä na to, že keď sa ľudstvo nezačne správať inak, Zem je v ohrození. Pozrite si prehľad najkatastrofickejších scenárov, ktoré podľa neho hrozia našej planéte.

#1 Invázia mimozemšťanov

Hawking veril, že vo vesmíre existujú iné formy života, ktoré nie sú veľmi priateľské. Je spoluautorom teórie, ktorá opisuje, ako Zem vznikla počas veľkého tresku. Podľa tejto štúdie je náš vesmír len jedným z mnohých vesmírov, ktoré má taktiež na svedomí veľký tresk. A hoci ešte neexistujú dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že v kozme nie sme samy, podľa fyzika by stret vesmírnych votrelcov s pozemšťanmi viedol k pohrome.

#2 Zánik vesmíru

Vo svojej záverečnej práci Hawking predpovedal, že vesmír jedného dňa zanikne v tme, pretože všetky hviezdy vyčerpajú svoju energiu. V záujme prežitia sa preto ľudstvo musí snažiť dostať do iného vesmíru.

#3 Roboty nahradia ľudí

Aj keď samotný Hawkingov život závisel od umelej inteligencie, moderným technológiám vôbec nedôveroval. Stroje označoval za najhorší vynález ľudstva, ktoré raz úplne nahradia ľudí, keďže sa budú vyvíjať vlastným spôsobom.

#4 Ľudstvo zničia jadrové zbrane

Agresia a iracionálne správanie sú podľa Hawkinga najhoršie ľudské črty, ktorých by sme sa mali urýchlene zbaviť. Militarizované technológie, zbrane hromadného ničenia a vojny môžu viesť ku katastrofálnym následkom v podobe zániku nášho sveta.

#5 Zem sa zmení v ohnivú guľu

Jedným z najväčších nebezpečenstiev, ktorým v súčasnosti ľudstvo čelí, je podľa Hawkinga globálne otepľovanie. Práve klimatické zmeny spôsobia, že naša planéta sa zmení v ohnivú guľu za menej ako 600 rokov. V tomto čase bude Zem tak preľudnená, že vysoká spotreba energií spôsobí, že planéta sa zafarbí načerveno a ľudská rasa zanikne.

#6 Potrebujeme novú Zem

Podľa Hawkinga musí nájsť ľudstvo v priebehu najbližších 100 rokov novú planétu pre život, aby sme sa zachránili pred takými problémami, ako je rýchly rast obyvateľstva, znečistenie planéty, odlesňovanie a pandémia. V opačnom prípade hrozí Zemi zánik, pretože dosiahneme "bod bez návratu".

Súvisiace články