Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyčajná chôdza ako liek na všetky neduhy: Toto sa stane s vaším telom, keď sa vyberiete na prechádzku
Zdielať na

Obyčajná chôdza ako liek na všetky neduhy: Toto sa stane s vaším telom, keď sa vyberiete na prechádzku

Významný antický lekár Hippokrates svojho času povedal, že najlepším liekom na všetky neduhy je obyčajná chôdza. Prechádzka na čerstvom vzduchu v kombinácii s pestrou stravou a dostatkom spánku je ideálnou prevenciou pred rôznymi chorobami. Čomu všetkému prospieva rezký krok?

1. Dobré pre mozog

Aerobik v podobe chôdze zabraňuje predčasnej demencii, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a celkovo prospieva duševnému zdraviu. Pri chôdzi sa tiež znižuje stres a vyplavujú endorfíny.

2. Zlepšuje zrak

Aj keď to tak na prvý dojem nepôsobí, chôdza je osožná aj pre náš zrak. Pri zelenom zákale pomáha napríklad tým, že zmierňuje tlak v očiach.

3. Prevencia proti ochoreniam srdca

Chôdza pomáha predchádzať problémom srdca tým, že znižuje hladinu krvného tlaku a cholesterolu, čím sa v tele zlepšuje krvný obeh.

4. Vzrastá objem pľúc

Pri chôdzi sa zvyšuje tok kyslíka v krvnom riečisku, čo je priaznivé pre naše pľúca. Pri hlbokom dýchaní dochádza k zmierneniu niektorých príznakov spojených s ochorením pľúc a taktiež sa z nášho tela vyplavujú nebezpečné toxíny.

5. Účinná zbraň proti cukrovke

Hoci je tomu ťažké uveriť, chôdza je v porovnaní s behom účinnejšou prevenciou v boji proti cukrovke. U ľudí, ktorí preferujú pomalší krok, absorbujú bunky cukor šesťnásobne rýchlejšie ako u bežcov. Vyplýva to z výskumu, ktorý realizovali vedci na skupine bežcov a chodcov v období polroka.

6. Prospieva tráveniu

Už 30 minút chôdze denne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Pohyb zároveň zlepšuje naše trávenie a zápchu tým, že pomáha regulovať pohyby našich čriev.

7. Formuje svaly

Nemusíte tráviť hodiny v posilňovni, aby ste mali svaly. Postavičku ako lusk možno dosiahnuť aj obyčajnou chôdzou. 10-tisíc krokov denne sa považuje za skutočný tréning ako v telocvični, najmä, ak kráčate do kopca. Pozitívnym javom je tiež to, že na rozdiel od dvíhania ťažkých činiek vás na druhý deň nebude trápiť žiadna svalovica.

8. Posilňuje kosti a kĺby

Chôdza poskytuje našim kĺbom väčšiu pružnosť, čím zabraňuje strate kostnej hmoty a dokonca eliminuje riziko zlomenín. Ak vás trápia bolesti kĺbov, naordinujte si najmenej 30 minút chôdze denne.

9. Znižuje bolesť chrbtice

Chôdza prispieva k lepšiemu prekrveniu v chrbticových štruktúrach, čím zlepšuje celkové držanie tela a pružnosť, ktorá je dôležitá pre zdravú chrbticu.

10. Liek proti depresii

Cítite sa skleslo a pod psa? V tom prípade sa vyberte na prechádzku v príjemnej spoločnosti. Chôdza zmierňuje symptómy depresie a celkovo prispieva k lepšej nálade.

Súvisiace články

Najčítanejšie