Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odvážne developerské plány Japoncov: Neuveríte, z akého materiálu sa chystajú postaviť mrakodrap
Zdielať na

Odvážne developerské plány Japoncov: Neuveríte, z akého materiálu sa chystajú postaviť mrakodrap

Japonci sú známi svojím originálnym prístupom k veciam a inak tomu nie je ani v prípade architektúry. Tamojší developeri plánujú postaviť mrakodrap z naozaj netradičného materiálu. Jedna z najvyšších budov sveta má byť totiž celá z dreva.

Ekologická stavba známa ako W350 Project má uzrieť svetlo sveta v roku 2041. Pôjde o 70-poschodovú budovu s výškou 350 metrov.

Podľa spoločnosti Sumitomo Forestry je ich projekt pozitívnym príkladom toho, že moderná architektúra sa čoraz viac "poľuďštuje". "Na základe nášho konceptu bude zeleň na Zemi súčasťou budov a miest, vďaka čomu sa mestá viac priblížia lesom," uviedli stavitelia vo svojom stanovisku.

Okrem 200-tisíc kubíkov dreva sa na výstavbu komplexu použije tiež oceľ, ktorá však zaberie len 10 percent stavby. Interiér bude výhradne drevený s dostatkom priestoru pre približne 8-tisíc domov, kancelárií a obchodov. Samotný mrakodrap bude mať po všetkých štyroch stranách balkóny, na ktorých nesmie chýbať zeleň a stromy.

Instagram

​Myšlienka má dokonca plnú podporu vlády. Tá ešte v roku 2010 odklepla zákon, podľa ktorého musia byť všetky verejné budovy vyrobené minimálne do troch podlaží z dreva. Drevené stavby však nie sú výnimkou ani v ostatných častiach sveta. Najvyššia drevená budova sveta (53 m) v súčasnosti stojí v kanadskom Vancouveri.

Súvisiace články

Najčítanejšie