Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trápi vás chrápanie? Pozor na chyby, ktoré robíte pred zaspávaním
Zdielať na

Trápi vás chrápanie? Pozor na chyby, ktoré robíte pred zaspávaním

Máte problém s chrápaním alebo zdieľate posteľ s človekom, ktorý trpí touto poruchou spánku? Aj keď neexistuje jednoznačný recept na to, ako sa hlučného zlozvyku zbaviť, poznáme pár trikov, ktoré stojí za to vyskúšať. Ktovie - možno sa vďaka nim vy alebo váš partner konečne vyspíte doružova...

1. Nespite na chrbte

Spánok na chrbte má za následok prirodzené zapadnutie jazyka dozadu do krku, čím sa automaticky zúžia dýchacie cesty. Práve z tohto dôvodu si niektorí jedinci zvyknú našiť na zadnú časť pyžama tenisovú loptičku, ktorá im bráni v tom, aby zaspali na chrbte. Ideálnou polohou je preto spánok na bruchu alebo na boku.

2. Bez alkoholu

Konzumácia alkoholu štyri až päť hodín predtým, ako sa odoberiete do ríše snov, môže mať za následok hlasné chrápanie aj v prípade ľudí, ktorí inak spia pokojne. Už niekoľko pohárikov sťažuje dýchanie, keďže uvoľňuje horné dýchacie cesty. 

3. Strážte si líniu

Najčastejšou príčinou chrápania je nadváha. Ak si však ustrážite kalórie, okrem úbytku hmotnosti sa pravdepodobne zníži tiež hlasitosť a frekvencia chrápania. To sa jedného dňa môže vytratiť úplne.

4. Nepodceňujte alergie

Alergie majú okrem neželaných vedľajších reakcií priamy súvis aj s kvalitou vášho spánku. Ak ich neliečite, zaťažujete tým horné dýchacie cesty, čo znamená, že aj horšie spíte. Rovnako je to aj v prípade nádchy.

5. Pozor na spánkovú apnoe!

Kým vyššie uvedené sa odporúča občasným "chrápačom", v prípade spánkového apnoe je nutné vyhľadať odborníka. Ide o ochorenie, ktoré vedie ku kolapsu dýchania. V jednotlivých intervaloch, počas ktorých pacient nedýcha, dochádza k nedostatku okysličovania životne dôležitých orgánov, čo spôsobuje poruchy mozgových a srdcových funkcií. Človeka, ktorý trpí spánkovou apnoe, prezradí hlučné chrápanie a nadmerná denná spavosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie