Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Polárna žiara v Austrálii
Zdielať na

VIDEO: Polárna žiara v Austrálii

MELBOURNE / Nezvyčajný fenomén zachytil na svoju kameru amatérsky fotograf Dubbin. Úkaz, ktorý sa objavil na nočnej oblohe, vedci prirovnávajú k polárnej žiare. Rozdieľom je, že tentokrát svietila na južnej pologuli.

Okúzľujúca hra farieb na nočnej oblohe sa objavila na pobreží v blízkosti mesta Melbourne. Fenomenálny úkaz známy tiež ako Aurora Australis alebo "Južná žiara" vzniká, keď sa elektricky nabité elektróny stretnú s protónmi a prúdia skrz magnetické polia Zeme. Výsledok je kombinácia červenej, žltej a ružovej farby na oblohe.

Celkom očarený bol aj 53-ročný amatérsky fotograf Dubbin, ktorý na svoju kameru natočil celý priebeh úkazu. "Pozorovať žiaru je ukludňujúce a je to naozaj veľkolepý pohľad, najmä počas tichej a jasnej noci. Keď je búrka, tak sa žiara nedá vidieť voľným okom," opisuje svoj zážitok Dubbin.

Počas videa, ktoré natočil sa mu podarilo natočiť nie len žiaru, ale aj padajúce hviezdy.

https://www.youtube.com/watch?v=fLY_Yl8MMPg

Aurora Australis je akousi južnou verziou polárnej žiary, uvádza britský portál Daily Mail. Napriek tomu, že sa na oblohe objavujú len zriedka, najčastejšie ju možno pozorovať na Novom Zélande, Tasmánii, Antarktíde a na južnej Viktórii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie