Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Máme ho všetci a predsa o ňom vieme málo. 10 vecí, ktoré ste o svojom mozgu zrejme netušili
Zdielať na

Máme ho všetci a predsa o ňom vieme málo. 10 vecí, ktoré ste o svojom mozgu zrejme netušili

Ľudský mozog je fantastický orgán, ktorý privádza ľudstvo do úžasu už od nepamäti. Veď bez tejto šedej kôry by sme sotva poznali svet v jeho dnešnej podobe. No aj keď sa veda posunula výrazne dopredu, o našom "priateľovi" vieme toho žalostne málo. Nasledujúce pikošky vás zaručene prekvapia.

1. Myslenie (ne)bolí

Aj keď sa pri zvýšenej psychickej námahe zvykne hovoriť, že myslenie bolí, pravdou je, že ľudský mozog je jediným orgánom v tele, ktorý necíti bolesť. Je to tak preto, že nemá nervy, a to i napriek tomu, že je ústredným orgánom celej nervovej sústavy.

2. 100 miliárd neurónov

To je celkový počet buniek v mozgu, čo je zhruba 15-násobok počtu ľudí na celej zemeguli.

3. Všade samá voda

Až 75 percent ľudského mozgu tvorí voda. Mozog má však aj svoju suchú časť, v ktorej prevláda približne 60 percent tuku.

4. A bolo svetlo

Ľudský mozog produkuje priemerne 25 wattov energie. Je to výkon, ktorý by postačoval na rozsvietenie žiarovky.

5. Po 40-ke to ide dolu vodou

Plánujete sa učiť cudziu reč, no obávate sa, že vám štúdium nepôjde tak ľahko ako kedysi? Nemajte strach. Váš mozog sa rozvíja do 40-teho roku života.

6. Pozor na kyslík

Päť až desať minút bez kyslíka môže mať pre mozog trvalé následky.

7. Energeticky náročný

Ľudský mozog, ktorý je považovaný za riadiace centrum nervovej sústavy, je zároveň najväčším "žrútom" celkovej energie vyrobenej v tele. Aj keď predstavuje sotva 2% celkovej váhy tela, spotrebuje až 20% energie.

8. 10-percentný mýtus

Aj vy ste uverili mýtu, že človek dokáže využiť len desatinu svojho mozgu? Je to mylná predstava, pretože každá časť mozgu má svoju špecifickú funkciu.

9. Nočná sova

Padli ste po náročnom dni do postele, aby ste dopriali svojmu mozgu zaslúžený oddych? I keď v priebehu dňa riešime kopec zložitých úloh, pravdou je, že tento orgán sa najviac zapotí počas spánku. Snívanie zrejme nebude také jednoduché, ako to vyzerá na prvý pohľad.

10. Vyššie IQ = väčší snílek

Ľudia s vyšším IQ vraj snívajú viac a častejšie si svoje sny pamätajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie