Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Taliansko stoplo podávanie mrazených výrobkov bez upozornenia
Zdielať na

Taliansko stoplo podávanie mrazených výrobkov bez upozornenia

RÍM / Taliansky vrchný súd rozhodol o tom, že skladovanie mrazeného jedla v reštaurácii sa rovná podvodu, ak nie je v menu výslovne uvedené, že jedlo nie je čestvé. Úrady týmto krokom chcú zabrániť reštauráciám podávať jedlá z mrazených výrobkov namiesto drahších, ale čerstvých surovín.

Podávať ohrievané mrazené produkty je teda legálne, avšak len v prípade, že je na to zákazník upozornený. V opačnom prípade ide o podvod. Súd sa touto otázkou začal zaoberať po tom, ako v istej milánskej reštaurácii našli inšpektori chladničky plné mrazených surovín, o ktorých na jedálnom lístku nebola ani zmienka. 

Majiteľ reštaurácie dostal pokutu dvesto eur, avšak odvolal sa. Jeho odôvodnenie bolo, že v čase, keď inšpektori vykonávali kontrolu, nebol v reštaurácii nijaký zákazník, čo znamená, že nikoho nepodviedli. Tento argument mu však pred odvolacím súdom neprešiel. 

Vrchný súd odvolanie zamietol a pokutu zvýšil na 2000 eur a majiteľovi reštaurácie dal zaplatiť aj súdne výdaje. Majiteľ mal napriek tomu šťastie, pretože sa preukázaný podvod s potravinami hrozí v Taliansku až dvojročné väzenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie