Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Spojenie ľudovej hudby s moderným žánrom. To je mongolský rap
Zdielať na

Spojenie ľudovej hudby s moderným žánrom. To je mongolský rap

ULANBAATAR / Spojenie tradičnej ľudovej hudby s modernými žánrami je riskantná záležitosť. Je to však dobrý spôsob, ako priblížiť tradície mladšej generácii, alebo naopak, ukázať súčasnú hudbu tým starším. V nasledujúcej reportáži vám ponúkame naozaj nezvyčajný mix.

Khumei je mongolský hrdelný spev s  viac ako tisícročnou tradíciou. No okrem toho, majú v Mongolsku aj svoj hiphop, ale znie trochu inak. "Veľmi som túžil spojiť hrdelný spev a hiphopové bíty. Potom mi kamarát v kapele povedal: veď začni rýmovať v hrdelnom štýle. Znelo to super. Môj hrdelný spev je najhlbší basový hlas v hiphope," hovorí o zvláštnej kombinácii umelec Sanjaav Baatar. 

O tradičný mongolský hrdelný spev je aj dnes záujem, učia ho aj na súkromných školách. "Naši predkovia pri strážení stád na otvorených pastvinách počúvali zvuky prírody, ako vitie vetra a snažili sa to napodobniť. Tak vznikol hrdelný spev," vysvetľuje učiteľ tohto tradičného spevu Lhamragchaa. Spevák kapely sa venuje aj šamanizmu, túto energiu sa podľa jeho slov snažia preniesť aj do hudby. Na svoje tradície sú veľmi hrdí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie