Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Doktor, ktorý fyzicky cíti bolesť druhých
Zdielať na

Doktor, ktorý fyzicky cíti bolesť druhých

BOSTON / Znie to neuveriteľne, ale tento mladý lekár vie presne, ako sa jeho pacienti cítia. A to doslova. Narodil sa totiž s neurologickou anomáliou zvanou Mirror-touch synesthesia, ktorá mu umožňuje prežívať emocionálne a fyzické pocity iných. Na svete nie je jediný s takouto vlastnosťou. Pre pacientov je to úplne iný prístup na aký boli zvyknutí.

Pátrať po koreni zvláštnych prejavov začal až na vysokej škole, kde študoval medicínu. Pacienta museli resuscitovať. Tlak defibrilátoru cítil na vlastnej hrudi. "Niekto ho oživoval a ako to robil, ja som cítil každý ten náboj na hrudi, akoby sa to dialo na tej mojej. A ako zomrel, cítil som akoby skĺznutie do prázdna...potom som utekal na záchod a vracal som," spomína na svoj prvý zážitok doktor Joel Salinas.

V súčasnosti je neurológom v nemocnici v Massachusetts. Svoje výnimočné prepojenie odborne nazývajú "mirror-touch synesthesia", čo v preklade znamená synestézia zrkadlového dotyku. Postihuje v priemere dvoch ľudí zo sto, uvádza portál CNN. Dôsledkom tejto anomálie je, že je schopný cítiť emočné a fyzické vzruchy druhých ľudí.  "Je to v podstate závada v mojej mozgovej centrále. Cítim fyzicky na svojom tele to, čo vidím ostatným ľudí cítiť. Napríklad, ak by ste lapali po vzduchu, mám pocit, ako by som aj ja po ňom lapal. Ak máte záchvat paniky, mám pocit, že to ja mám záchvaty paniky, " povedal.

    Salinas to berie ako zvýšený level empatickej schopnosti. Časť mozgu, ktorá je naviazaná na precítenie pocitov druhých je u neho väčšia ako u normálnych ľudí. Prvý prípad tejto poruchy zaznamenali v roku 2005. "Veľa sa objavilo pomocou štrukturálneho zobrazovania MRI, inak magnetickej rezonancie a mnohých ďalších meraní o fungovaní mozgových buniek a reakcie mozgových vĺn na svet okolo nás," dodal. 

    Na strednej to bolo ťažké

    Už ako dieťa vedel, že je trochu iný. Pri pozeraní kreslených rozprávok cítil všetko, čo sa tam dialo. Horšie to už bolo na strednej škole, kde sa často stretával s bitkami na chodbách. Neurologickú poruchu mu potvrdili až v prvom ročníku na medicíne, kde sa o nej dozvedel a následne podstúpil testy. Bol to vlastne aj jeden z dôvodov, prečo si vybral medicínu. Nechcel tak pomáhať iba druhým, ale aj sebe

    Spokojní pacienti

    "Je dosť naladený na to, ako sa cítite. Pamätám si, ako som k nemu prišiel po prvýkrát a spýtal sa ma, že ako sa cítim. Ja som odpovedal, že dobre, len som trochu znepokojený. On povedal: Áno, ja viem," hovorí o svojej skúsenosti pacient McGrath. Jedným z jeho problémov boli aj nežiadúce účinky liekov, ktoré mu spôsobovali tremor a kognitívne poruchy. Salinas vedel presne určiť, ktoré z liekov mu spôsobujú, ktoré ťažkosti. 

    K ďalšiemu prípadu ho zavolali, keď mali v nemocnici nemú ženu. Nevedela im povedať, čo ju bolí a bola v takej agónii, že ledva rukami komunikovala so sestrami. Keď Joel vkročil do miestnosti, hneď ucítil ťažkosti s dýchaním, ako keby sa mu dvakrát rýchlejšie zdvíhala hruď a lapal po dychu. Neskôr sa ukázalo, že mala v pľúcach krvné zrazeniny. 

    Držať pod kontrolou

    Tento dar je však niekedy ťažké ovládať. "Musím sa vtedy držať vlastného tela. Povedať si dobre, nie je s mnou nič strašné, ale s touto osobou sa niečo deje a teraz musím niečo urobiť, aby som mu pomohol." Svoju prácu a schopnosť berie ako poslanie. Tým, že sa dokáže stať súčasťou niektorej z tých bolestí a utrpenia, pacienti sú trochu menej sami a to v medicíne podľa Joela znamená veľa. 

    Súvisiace články

    Najčítanejšie