Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozprávanie sa so samým sebou môže byť veľmi užitočné
Zdielať na

Rozprávanie sa so samým sebou môže byť veľmi užitočné

Archívne video

PARÍŽ / Každý sa zrejme už pristihol pri tom, ako si hovorí pre seba niečo nahlas bez toho, aby si to nejako zvlášť uvedomoval. Nemusí isť hneď ale o príznak duševnej choroby. Môže naopak mať aj úžitok, uvádza francúzsky denník L´Express.

Matka 33-ročnej Clémentiny zvykne komentovať takmer všetko, čo robí. "Je to neustály príliv slov, ako keby bola zapnutá televízia." Nie všetci k sebe neustále hovoríme, ale zrejme všetkým sa už stalo, že v niektorých situáciách k sebe prehovoríme. 

Ľudia zvyknú k sebe hovoriť v určitých situáciach. Napríklad 60-ročný Jacques sa začne so sebou rozprávať, keď zabudne, kde zaparkoval. "Vravím si, zvyčajne ho dávam sem. A nahlas premýšľam, kedy som ho naposledy videl." Barbara sa zas začne so sebou rozprávať, keď je v strese. Samomluva zväčša nastáva, keď je človek osamote. V inom prípade to môže naozaj byť príznakom duševnej choroby. V psychiatrii je rozprávanie so samým sebou jedným z prvých izolovaných prejavov schizofrénie a niektorých psychóz. Často to spájame s predstavou šialenstva," hovorí psychológ Sébastien Dupont.

Dialóg s rôznymi dimenziami

Nemusíte sa však obávať, že je to zrovna váš prípad. Podľa Freuda vzniká tento jav preto, že vo vnútri máme niekoľko vrstiev. Je to ako dialóg s rôznymi dimenziami našej osobnosti. "Rozprávanie sa so sebou nahlas je odozva na potrebu sústrediť pozornosť a koncentrovať sa," uvádza profesorka psychológie z Lorrainské univerzity Martine Batt. Podľa ďalšej psychologičky Agnès Florin, prejavy samomlúvy možno spozorovať už v mladom veku, keď napríklad deti hovoria nahlas postup, ako si uviazať šnúrky na topánkach. Rovnako ako v detstve, v dospelosti to robíme v prípadoch, ktoré vyžadujú pozornosť alebo presnosť realizovať rozhodnutie a tým dosiahnuť svoje ciele. 

Na otázku, prečo teda nepremýšľame iba v duchu, dávajú odborníci jasnú odpoveď. Rozmýšľanie nahlas pomáha myšlienkam utriediť sa, pomenovať problém konkrétnymi slovami a štrukturalizuje tak myslenie. Myšlienky zamotali určite aj slovenské jazykolamy, ktoré sa nahlas pokúsili povedať rodení Američania. Pozrite si archívne video. 

Súvisiace články

Najčítanejšie