Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mega nápad: Budú sa ťažiť kryhy na Antarktíde
Zdielať na

Mega nápad: Budú sa ťažiť kryhy na Antarktíde

DUBAJ / S unikátnym nápadom prišla dubajská firma. Na výrobu pitnej vody si našla hádam najlepší zdroj. Ľadovce samotnej Antarktídy. Veľké úlomky chcú odtiaľ ťažiť a následne dopraviť k Arabskému poloostrovu. Okrem výroby pitnej vody by firma chcela ľadovce využiť aj ako turistickú atrakciu.

Majitelia dubajskej spoločnosti National Advisor Bureau Limited sa globálneho oteplovania neboja. Práve naopak, našli spôsob, ako z toho vyťažiť čo najviac. V najjužnejších vodách Indického oceánu má firma v pláne ťažiť ľadovcové kryhy. Následne ich chce odtiahnuť až k pobrežnému mestu Fudžajra.

"Ľadovce len tak plávajú v Indickom oceáne. Sú k dispozícii všetkým, čo majú o ne záujem," tvrdí výkonný riaditeľ spoločnosti Abdulláh al-Šehí. S ťažbou by rád začal už v roku 2019. Technici veria, že pokiaľ väčšia časť ľadovca pretrvá pod hladinou, zabráni sa tým rýchlemu topeniu. Výhodou by bolo, že pri výrobe pitnej vody, nemusia investovať do odsoľovania. O odvážny plán má záujem aj ďalšia firma Masdar, ktorú podporuje štát.

Ako na to a čo za to

Lode preplávajú okolo Heardovho ostrovu, ktorý je austrálskou prírodnou rezerváciou a následne sa dostanú cez ľadovcové pole. Pri pobreží Antarktídy budú hľadať ľadovce vo veľkosti nákladného auta. Pomocou siete ich upevnia a plávajú s späť k Dubaju. Al-Šehí uviedol, že zatiaľ prebiehajú intenzívne prípravy. Rozpočet ešte nezverejnili, rovnako ešte nepreverili veľkosť dopadov na životné prostredie. Podľa odborníkov by sa vstupné náklady mohli pohybovať vo výške až 500 miliónov dolárov. Množstvo pitnej vody, ktorá by sa dala z ľadovcov dostať, je veľmi malá. Dôvod je jednoduchý. Antarkitcký ľad je jeden z najsuchších na svete.

Dopady na životné prostredie

Prekážkou môže byť plavba skrz vody okolo Heardovho ostrova. Keďže ide o chránenú oblasť, plavby v tejto oblasti sú obmedzené na minimum. Napriek tomu, že sa firme podarilo vybaviť potrebné povolenia, stále budú musieť lode kľučkovať medzi ľadovými kryhami. "Je tam tisícka plávajúcich krýh, ktoré sa môžu bez varovania hýbať. Búrky sú v tomto regióne brutálne," uvádza Christopher Readinger z National Ice Center. 

Ochranári životného prostredia nie sú týmto nápadom nadšení. Podľa nich sú aj jednoduchšie spôsoby, ako sa dostať k pitnej vode. Jedným z nich by bola oprava deravého vodovodného systému, uvádza český iDnes.cz. 

Voda z ľadovcov už nie je rarita

Využívanie krýh je celkom bežné na severe Kanady. Malé úlomky sa predávajú vinárom, pivovarom a výrobcom vody. Jedna nórska firma prišla na trh s novinkou luxusnej rady vody, ktorá pochádza iba z ľadovcov. O tom, že takáto voda je luxusný špás, svedčí jej cena. Za 750 mililitrov si spoločnosť pýta 70 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie