Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ovládate viac jazykov? Vaše myslenie je flexibilnejšie
Zdielať na

Ovládate viac jazykov? Vaše myslenie je flexibilnejšie

Archívna reportáž

Lancaster - Najnovšia štúdia ukázala, že ľudia, ktorí ovládajú viac cudzích jazykov premýšľajú flexibilnejšie. Lingvisti tvrdia, že jazyky sa dostávajú do našich najzákladnejších zmyslov.

Ľudia, ktorí ovládajú viac cudzích jazykov sú často predmetom záujmu, obzvlášť psychológov. The Independent zverejnil výsledok štúdie, ktorá dokazuje, že ovládanie viacerých jazykov ovplyvňuje aj naše vnímanie času. 

Štúdia univerzity Lancaster a univerzity v Štokholme ukázala, že bilingválni ľudia premýšľajú o čase odlišne. Ich vnímanie času totiž závisí od toho, v ktorom jazyku premýšľajú a ako si predstavujú trvanie určitej udalosti. 

Lingvista Panos Athanasopoulos a profesor Emanuel Bylund vysvetlili, že je výrazný rozdiel napríklad medzi švédčinou a španielčinou. Zatiaľ čo Švédi poznajú "krátku prestávku", Španieli majú "malú prestávku".

Výskumníci sa v štúdii pýtali rodených Švédov, ktorí ovládajú španielčinu na odhad času pri naplnení smetného koša a odhad času čiary prechádzajúcej cez obrazovku. Ľudia vo výskumnej vzorke si mali vybrať medzi slovom "duration", ktoré je španielske slovo pre dobu trvania a medzi jeho ekvivalentom vo švédčine, "tid".

Podľa toho, v akom jazyku bola otázka si účastníci vybrali španielske alebo švédske slovo. Ak odpovedali španielskym ekvivalentom, znamenalo to, že odkazovali na objem naplneného kontajnera. Ak si vybrali švédske slovo, znamenalo to, že dĺžku času merali podľa sledovania čiary prechádzajúcej cez obrazovku. 

Viac jazykov znamená väčšiu flexibilitu

"Fakt, že ľudia, ktorí ovládajú viac jazykov odhadujú množstvo času v závislosti od týchto jazykov, nevedome a bez námahy, zapadá do dôkazov, ktoré tvrdia, že jazyk sa môže dostať do našich najzákladnejších zmyslov a môže ovplyvňovať aj naše emócie, vizuálne vnímanie či zmysel pre čas," povedal Athanasopoulos. 

Podľa lingvistu Athanasopoulosa to znamená aj to, že ľudia, ktorí ovládajú viacero cudzích jazykov sú flexibilnejšími mysliteľmi ako tí, ktorí ovládajú len jeden jazyk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie