Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spoločnosť Apple vybudovala nové kancelárie. 13 tisíc zamestnancov bude mať vlastnú elektráreň
Zdielať na

Spoločnosť Apple vybudovala nové kancelárie. 13 tisíc zamestnancov bude mať vlastnú elektráreň

Archívne video

Spoločnosť Apple v tomto roku dokončí stavbu obrovského komplexu v tvare kruhu, ktorý má kapacitu až 13 tisíc zamestnancov. Budova s priemerom 492 metrov by mala mať vlastnú elektráreň a bude z oboch strán obohnaná zeleňou.

V meste Cupertino v Kalifornii vybudovali nové kancelárie americkej technologickej spoločnosti Apple. Budova má tvar obrieho kruhu s priemerom 492 metrov a podľa iDNES.cz je vytvorená pre 13 tisíc zamestnancov. 

Vlastná elektráreň

Trojposchodová kruhová budova dostala názov Apple Park, pričom pôvodne sa mala volať iRing. Minimálne do konca roku 2017 budú pokračovať stavebné úpravy. V nasledujúcich mesiacoch chce technologický gigant do tejto budovy presťahovať tisíce zamestnancov. 

Tí budú mať k dispozícii kancelárie vo veľkosti 290 tisíc metrov štvorcových, ku ktorým sa ešte počítajú laboratóriá s rozlohou 28 tisíc metrov štvorcových. Súčasťou areálu je aj vlastná elektráreň. 

Hlavne ekologicky

Celý komplex, pripomínajúci kozmickú loď obsahuje aj veľké množstvo zelene. Hovoríme predovšetkým o troch tisícoch vysádzaných stromov. Apple nimi chce obklopiť budovu z každej strany a doplniť k nim ďalších šesťtisíc rastlín odolných voči suchu. 

Firma Apple vraj nakupovala sadenice v Kalifornii a v Oregone v takom množstve, že sa ostatným spoločnostiam neušlo. 

Okrem toho budú mať zamestnanci k dispozícii aj podzemné parkovisko pre 11 tisíc automobilov s rozlohou 325 tisíc štvorcových metrov. Vzhľadom na to, že je tento rozsiahly komplex ďaleko od verejnej dopravy, zamestnanci budú musieť dochádzať do práce autom, čo znepokojuje odborníkov. Tvrdia totiž, že dôjde k nárastu emisií. 

Ako riešenie sa núka zriadenie súkromnej kyvadlovej dopravy alebo presťahovanie zamestnancov bližšie k Apple Parku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie