Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zamestnávatelia pozor! Až polhodinu z pracovného času zamestnancov môže zabrať stará a nevýkonná technika
Zdielať na

Zamestnávatelia pozor! Až polhodinu z pracovného času zamestnancov môže zabrať stará a nevýkonná technika

Stará technika a pomalý software môže zamestnancom skomplikovať pracovnú dobu. Podľa štúdie výrobcu elektroniky Sharp zoberie "čakanie" na techniku až 35 minút z pracovnej doby.

Zamestnávateľ môže prísť o viac ako polhodinu aktívneho pracovného času svojho zamestnanca v prípade, že má vo svojej firme nevyhovujúcu techniku. Podľa portálu iDNES.cz to platí aj pre vyspelé krajiny. technika

Štúdia výrobcu elektroniky Sharp medzi šesťtisíc európskymi zamestnancami ukázala, že každý zamestnanec kvôli nedostatočne výkonnej technológii stratí až 35 minút zo svojej pracovnej doby. Viac ako 65 percent opýtaných zamestnancov považuje techniku v práci, na ktorej pracujú za zastaralú. 

Viacero firiem tiež využíva na ukladanie dát externé servery, ku ktorým sa zamestnanci môžu pripojiť len prostredníctvom internetu. V tomto prípade hrozí výpadok spojenia. Cenou za uľahčenú prácu z domu je pomalšia reakcia techniky pri bežných úkonoch. 

Pomalý a starý software

Nehovoríme ale iba o starých počítačoch či tlačiarňach. Mnohé firmy stále využívajú operačný systém Windows XP, ktorý predstavil Microsoft ešte v roku 2001 a jeho podpora bola ukončená v roku 2014. Aj keď výskumy ukazujú, že vo firmách dominuje Windows 7, 14 percent podnikových počítačov stále využíva Windows XP.

Podľa výrobcu antivírusových systémov majú ľudia zväčša doma lepšie a novšie vybavenie, ako v práci. Správa Avastu uvádza, že viac ako polovica najrozšírenejších počítačových aplikácií je zastaralá. Majitelia firiem si možno neuvedomujú, že používanie takýchto programov zvyšuje riziko napadnutia počítača, napríklad vírusom. 

"Skúsení hackeri vedia presne zacieliť na slabiny a práve používaním neaktualizovaných programom im ľudia útok uľahčujú," tvrdí Ondřej Vlček, technický riaditeľ Avastu. 

Faktom je, že mnohým firmám bráni v prechode na novší operačný systém alebo kúpe nových počítačov "závislosť" na špecializovanom servery, ktorý jeho tvorcovia neupravili pre modernejšiu konfiguráciu. 

Súvisiace články