Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto nie je UFO: Aj ty možno zažiješ šialené pristávanie na vlastnej koži
Zdielať na

Toto nie je UFO: Aj ty možno zažiješ šialené pristávanie na vlastnej koži

Tak to tu ešte nebolo! Nekonečná kruhová pristávacia dráha by mala letiskám priniesť predovšetkým zásadné zvýšenie kapacity. Predstavte si, že v jednom momente by mohlo naraz pristáť niekoľko lietadiel. Tento lákavý nápad sa objavil už pred desiatkami rokov. Zostáva ale naďalej snom. Jeho realizácia je nebezpečná.

Vyzerá to síce ako nápad z ďalekej budúcnosti, ale tento projekt je na stole už niekoľko rokov. Odvážny nápad má vlastné stránky a chváli sa podporou niekoľkých leteckých výskumných ústavov.

Návrh popisuje pristávaciu dráhu pre lietadlá, ktorá pripomína dráhu pretekárskych áut série Nascar, ktoré sú v USA mimoriadne populárne. Hovorí sa, že tie najgeniálnejšie myšlienky sú v zárodku tie najjednoduchšie. Kruhová ranvej medzi také určite patrí. Avšak iba na prvý pohľad.

Stroje plynule pristávajú a štartujú, ale nehľadí sa na ich rozostupy. Práve faktor bezpečnosti odporuje myšlienke kruhovej dráhy zo všetkého najviac. 

Za lietadlom, ktoré je v pohybe, vzniká oblasť zvíreného prúdenia. Medzi lietadlami počas štartu a priblíženia preto musí byť aplikovaná bezpečná vzdialenosť, ktorá by bola definovaná časovými a vzdialenostnými parametrami. 

Súvisiace články