Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Inžinier z NASA má schopnosti Ježiša. Obyčajný piesok premenil v bublajúcu tekutinu
Zdielať na

VIDEO: Inžinier z NASA má schopnosti Ježiša. Obyčajný piesok premenil v bublajúcu tekutinu

Fyzika rozhodne nie je len o nudných vzorcoch. Dôkazom toho je americký inžinier Mark Rober (37), ktorý na sociálnej sieti objasňuje tajomstvá vedy zaujímavými pokusmi. Najnovšie sa mu podarilo niečo, čo doslova prekračuje chápanie tohto sveta a hraničí s mágiou.

Nadšenec vedy strávil 9 rokov v službách NASA ako inžinier. Do povedomia verejnosti sa však dostal najmä svojimi videami, v ktorých dokazuje, že fyzika nemusí byť nudná vedná disciplína. Pre svoje pokusy si dokonca založil svoj vlastný kanál, ktorý sa rozhodne oplatí sledovať.

Vo svojom najnovšom videu objasňuje vedecký jav s názvom fluidizácia. Ako inak, Mark to nerobí za stenami laboratória, ale rovno pred očami svojich fanúšikov premieňa obyčajný piesok v bublajúcu tekutinu. Tekutý piesok vo vírivke sa vlní, vytvára bublinky a dokonca sa môžete do neho aj potopiť ako do skutočnej kvapaliny.

Nejde však o žiadnu mágiu. Všetko má na svedomí vzduch, ktorý vytvára z piesku "tekutú polievku". Za fascinujúcu premenu môže spomínaná fluidizácia, čiže skvapalnenie práškovitého alebo zrnitého materiálu na tekutinu, pričom hlavnou ingredienciou je práve vzduch.

Súvisiace články