Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lietajúca zásielka: Potraviny onedlho budú prinášať drony
Zdielať na

Lietajúca zásielka: Potraviny onedlho budú prinášať drony

MINAMI SOMA / V budúcnosti nám budú doručovať objednávky z internetových obchodov drony. O tom asi niet pochýb, pracuje na tom veľa spoločností. Lenže v Japonsku sa tá budúcnosť už začína.

V tamojšom meste Minami Soma predstavili drony, ktoré by už onedlho mali začať doručovať tovary tamojším obyvateľom. Voziť majú bežné veci, ako sú potraviny alebo drogéria.

Mesto Minami Soma si pre premiéru dronových kuriérov nevybralo náhodou. Leží na severovýchode Japonska, asi dvadsať kilometrov od jadrovej elektrárne Fukušima. Zemetrasenie, tsunami a následná jadrová katastrofa v roku 2011 mesto totálne zdevastovali. Ľudia ho museli opustiť a až teraz sa tam začínajú pomaly vracať. 

Je tam veľmi málo obchodov, chýbajú mnohé služby. Preto doručovanie nákupov dronmi príde obyvateľom veľmi vhod. Neskôr by mali prísť na rad aj ďalšie riedko obývané oblasti. "Doručovanie do odľahlých a horských oblastí alebo na ostrovy sa predražuje. Preto okrem lietajúcich dronov chceme pracovať na konštrukcii dronov, ktoré budú plávať v oceáne, alebo na samojazdiacich autách, ktoré v budúcnosti zvládnu veľké vzdialenosti," hovorí starosta Hiroši Mikitani.

Doručovacie drony vyrobila istá japonská spoločnosť. Zatiaľ zvládnu dopraviť náklad s hmotnosťou do dvoch kilogramov, no postupom času by sa ich nosnosť mala zvyšovať.


Súvisiace články