Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Škodlivý malware stojí za tisícovými účtami za mobil
Zdielať na

Škodlivý malware stojí za tisícovými účtami za mobil

Archívne video

PRAHA – Rozšírenie k mobilnej hre má v sebe škodlivý kód, ktorý vytáča telefónne číslo bez vedomia užívateľa. Účet za telefón sa tak v niektorých prípadoch navýšil až o osem tisíc českých korún.

Podľa portálu iDNES má v sebe rozšírenie k obľúbenej mobilnej hre škodlivý kód. Ten vytáča telefónne číslo, ktoré sa v zozname volaných nevyskytne, no jeho prítomnosť pocíti vaša peňaženka.

"Dieťa stiahlo aplikáciu, ktorá sa tvárila ako obľúbená hra. Spustí sa sama, bez vedomia držiteľa telefónu a volá na telefónne číslo 0906 426 670," vysvetľuje Jiří Morčinko zo serveru Reflex. Škoda môže dosiahnuť pomerne vysoké čísla.

Malware sa údajne nachádza v aplikačnom obchode Google Play, avšak podľa iných užívateľov pochádza od tretej strany. Jedna z poškodených uviedla, že jej mesačná čiastka za telefón sa navýšila o 2 700 českých korún. Výnimkou však nie sú ani účty presahujúce 8 000 korún.

Sťažnosti užívateľov smerovali spočiatku na ich operátorov. Tí ich odkázali na prevádzkovateľa daného audiotextového čísla. Morčinko začal po danej spoločnosti pátrať a zistil, že ide o nemeckú spoločnosť NTH Media GMBH, ktorá po sťažnostiach peniaze užívateľom vrátila.

Vymazanie operačného systému

V odpovedi na sťažnosť spoločnosť ako príčinu problému uvádza "astro aplikáciu", ktorej sa dá zbaviť vymazaním ikony s názvom Exclusive content. "Ak by sa to nepodarilo, v servisnom stredisku je nutné úplne vymazať operačný systém a znovu ho nainštalovať," dodal Morčinko, ktorý odporúča mobil v prípade problémov s odinštalovaním vyhodiť.

Morčinko tiež upozorňuje na inštalovanie aplikácií do telefónu z neoficiálnych aplikačných obchodov. Problémom sa dá predchádzať aj blokovaním platieb tretím stranám u operátorov. Dôležité je teda sťahovať aplikácie z dôveryhodných zdrojov a kontrolovať hodnotenia danej aplikácie užívateľmi.

Tento malware však nie je výnimkou. Podobné problémy spôsoboval v minulosti aj škodlivý program, ktorý sa tváril ako hra Gems Chest for Clash Royale. Z mobilov užívateľov volal na rôzne čísla a počet stiahnutí tejto aplikácie prekročil 500 tisíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie