Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dnes je piatok trinásteho. Prečítajte si 13 zaujímavostí, ktoré ste o tomto dni nevedeli
Zdielať na

Dnes je piatok trinásteho. Prečítajte si 13 zaujímavostí, ktoré ste o tomto dni nevedeli

Piatok trinásteho sa v súčasnej kultúre považuje za nešťastný deň. Niektorí ľudia si vtedy berú z práce voľno, iní rušia svoje cestovateľské plány alebo sa nepúšťajú do riskantných obchodov. Fóbiou z piatku trinásteho dokonca trpí až 20 miliónov Američanov. Či už poverám veríte alebo nie, prečítajte si 13 zaujímavostí, ktoré ste o tomto dni nevedeli.

#1 Fóbia z piatku trinásteho sa odborne volá paraskavedekatriafóbia alebo paraskevidekatriafóbia. Ide o špeciálnu formu triskaidekafóbie, čiže strachu z čísla trinásť.

#2 V USA trpí paraskavedekatriafóbiou 20 miliónov ľudí.

#3 Pôvod povier o piatku trinástom sa spája pravdepodobne so skutočnosťou, že na poslednej večeri Ježiša Krista,piat ktorý bol ukrižovaný na Veľký piatok, sedelo za stolom práve trinásť ľudí.

#4 Najmenej jeden deň v roku pripadne na piatok trinásteho, a to vtedy, keď nový mesiac začína nedeľou.

#5 S poverčivosťou sa stretneme doslova na každom rohu. Väčšina nemocníc a hotelov nemá izbu číslo 13, ale napríklad 12B. Na niektorých letiskách zase nenájdete bránu číslo 13.

#6 Počas piatku trinásteho sa cestuje menej. Potvrdzuje to výskum cestovného portálu Jetcost, podľa ktorého klesol počet rezervácií o 27 percent v prípade, že bol piatok trinásteho.

#7 Piatok trinásteho má vplyv aj na burzu, kedy sa obchodníci púšťajú do rizikového biznisu s väčším rešpektom. Najhorším piatkom bol z tohto pohľadu 13.október 1989, kedy sa akcie prepadli o 6,1 percent.

#8 Piatok 13.septembra 1923 odhalili slávny nápis Hollywoodu.

#9 Poprava väzňov obesením sa v minulosti konala vždy v piatok trinásteho. K šibenici viedlo presne 13 krokov a za väzňom kráčalo 13 ľudí.

#10 Režisér hororových filmov Alfred Hitchcock sa narodil v piatok 13.augusta 1899.

#11 Piatok trinásteho je od roku 1995 vo Fínsku pamätným dňom, ktorý slúži na zvýšenie povedomia o automobilových protokoloch a bezpečnosti na pracovisku.

#12 Parížske reštaurácie na poverčivosti svojich hostí zarábajú. V prípade, ak príde na večeru skupina 13 ľudí, môžu si prenajať človeka známeho ako "guatorzieme", ktorý si prisadne k ich stolu, aby odvrátil nešťastie.

#13 Strach z čísla 13 zrejme pramení aj zo skutočnosti, že rok má 12 mesiacov, deň je rozdelený na 12 hodín doobeda a poobede a v zverokruhu je presne 12 znamení. Číslo 13 jednoducho vybočuje z normálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie