Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo sa deje s ľudským telom po smrti? Najväčší mýtus, ktorému musíte prestať veriť
Zdielať na

Čo sa deje s ľudským telom po smrti? Najväčší mýtus, ktorému musíte prestať veriť

Jednou z najväčších záhad ľudského bytia je, čo sa s nami stane po smrti. Aj keď existenciu posmrtného života nedokážeme stopercentne dokázať, minimálne vieme, čo sa deje s naším telom potom, ako naposledy vydýchneme. So smrťou človeka sa viaže aj jeden z najväčších mýtov. Viete, o ktorý ide?

Zaiste ste už počuli o stovkách "zaručených" prípadov, kedy nebožtíkom začali rásť vlasy a nechty. Tento proces opisuje napríklad spisovateľ Erich Maria Remarque v diele Na západe nič nového. Mýtus bohate živí aj kinematografia v trileri The Tingler a olej do ohňa prilievajú aj médiá.

Pravdou však je, že keď zomriete, je to definitívne. Vaše srdce prestane produkovať kyslík a v dôsledku nedostatku tekutín sa pokožka stiahne. Práve tento jav má na svedomí optický klam, kedy vlasy a nechty vystúpia do popredia a pôsobia, že stále rastú.

Pracovníci márnice sa však na pitevnom stole bežne stretávajú s mužskou erekciou. Srdce, ktoré prestalo biť, zhromažďuje okysličenú krv, ktorá sa postupne dostáva aj do svalov mužských pohlavných orgánov. To môže spôsobiť kontrakciu svalov a teda aj stoporenie údu.

Súvisiace články

Najčítanejšie