Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Choroba ho pripravila o zrak, ale nie o talent. Pozrite si fascinujúce obrazy nevidiaceho maliara
Zdielať na

Choroba ho pripravila o zrak, ale nie o talent. Pozrite si fascinujúce obrazy nevidiaceho maliara

Väčšina z nás si vie život v úplnej tme len sotva predstaviť. Obzvlášť náročnejšie to je vtedy, keď o zrak prídeme kvôli zákernej chorobe. Kým väčšina z nás by v ťažkej situácii prepadla sebaľútosti, iní sa s neprajnosťou osudu vysporiadajú po svojom. Američan John Bramblitt našiel zmysel života v umení.

Sympatický John prestal vidieť ako 30-ročný. Namiesto letargie a depresií sa však s nadšením vrhol do maľovania. Aj keď ho o zrak pripravila epilepsia, nepopierateľný talent mu choroba našťastie nezobrala. A hoci kreslil už odmalička, až po strate zraku nadobudla jeho tvorba celkom nový rozmer.

John maľuje svoje obrazy špeciálnou technikou. Pomocou matnej farby vytvára skicu, ktorá na plátne zanecháva hmatateľnú značku. Potom nájde požadovanú oblasť na vyčnievajúcich obrysoch a naplní ju farbou. Takýmto spôsobom dokáže zachytiť portrét i napriek tomu, že nikdy nevidí pohyb štetca.

Pozrite si Johnovo umenie v našej GALÉRII.

​Slepý maliar dokáže dokonca rozlišovať aj farby, ktoré si vyberá pomocou dotyku. Jednotlivé odtiene sa vraj líšia v štruktúre - niektoré sú viskóznejšie a hustejšie, iné viac vodnaté. Ak chce umelec získať správnu farbu, jednoducho ich zmieša dokopy, aby dosiahol požadovanú konzistenciu.

Johnov príbeh je dôkazom toho, že kde je vôľa, tam je aj cesta. Dnes totiž patrí k jedným z najlepších moderných maliarov v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie