Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Skúškové je v plnom prúde. Ako to prežiť a nezblázniť sa z učenia?
Zdielať na

Skúškové je v plnom prúde. Ako to prežiť a nezblázniť sa z učenia?

Opäť nastal ten čas v roku, kedy si vysokoškoláci musia dať prestávku od žúrok a sadnúť si nad tučné knihy. Ako však v priebehu pár dní dobehnúť celoročné flákanie sa a naučiť sa na skúšku z predmetu, na ktorý ste nepáchli celý semester? Verte, že s pomocou pár osvedčených trikoch sa dá prežiť aj takú katastrofu, akou je skúškové.

# Čistota - pol života

Prv, ako sa pustíte do tučných skrípt z cytológie, si urobte poriadok. Nie v živote, ale v izbe. Nikomu predsa nerobí dobre pohľad na zoschnuté zvyšky večere. Ak však máte pocit, že upratovanie je len akousi zámienkou, ako sa neučiť, okamžite s tým prestaňte. Vedzte, že vymetanie zabudnutých pavučín a zoraďovanie dévedéčiek podľa abecedy na vás počká.

# Sústreďte sa

Je akýmsi zákonom schválnosti, že počas skúškového to žije. Vo svete sa konajú olympijské hry, vonku sa stavajú snehuliaci, súťaží sa v skoku vo vreci, vaša mačka práve rodí. Za žiadnych okolností však nesmiete podľahnúť podnetom, ktoré vás môžu odvádzať od štúdia. Zatiahnite závesy, zabarikádujte dvere, zmeňte si identitu. A čo je najdôležitejšie, VYPNITE FACEBOOK.

# Chce to systém

Aj keď nepatríte k ľuďom, ktorí sa v živote riadia pravidlami, k učeniu treba pristupovať systematicky. Zoraďte si poznámky podľa témy či poradia, v akom sa ich budete učiť a podčiarknite si kľúčové pojmy, o ktoré sa chcete odraziť. Neoceniteľným pomocníkom sú tiež zvýrazňovače a papieriky s najdôležitejšími heslami.

# Daj si pauzu, daj si Kit Kat

Nevyhnutnou súčasťou študijného procesu sú prestávky. Nezabúdajte na pravidelný prísun kyslíku, čokoládu, fajčpauzu a pitný režim. Vyhraďte si takzvaný oddychový čas a počas neho robte čokoľvek, čo vám na chvíľu privodí iné myšlienky. Vytlačte si vyrážku, zacvičte jógu, alebo otvorte okno a z plných pľúc zakričte, ako nenávidíte dejiny slovenskej žurnalistiky.

# Biorytmus naruby sa toleruje

Keďže väčšina študentov sú skôr nočné sovy ako ranné vtáčatá, vašou prioritou je teda zostať hore čo najdlhšie. K tomu dopomôžu hektolitre kávy, pravidelné vetranie v miestnosti a v tom najhoršom aj mamine štipce na prádlo na podopieranie viečok.

Súvisiace články

Najčítanejšie