Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Čo by sa stalo s naším telom, keby sme jedli len mäso? Jeho nadmerná konzumácia by nás vraj mohla zabiť!
Zdielať na

Čo by sa stalo s naším telom, keby sme jedli len mäso? Jeho nadmerná konzumácia by nás vraj mohla zabiť!

Na raňajky chlieb so šunkou, na obed rezeň so šalátom a na večeru kuracie pečienky na cibuľke. Aj vy by ste dokázali jesť mäso od rána do večera? Ako by však vyzeralo naše telo, keby sme do svojho jedálnička občas nepridali ovocie, mliečne výrobky alebo sladké pokušenie?

Problémy s trávením

Mnohí vegetariáni nahrádzajú výrobky zo zvierat strukovinami, ktoré sú bohaté na vlákninu. Bez výdatnej porcie šošovice, fazule či hrachu by nás však trápila zápcha, nafukovanie a ďalšie zažívacie ťažkosti.

Nedostatok sacharidov

V prípade neustálej konzumácie mäsa by nášmu telu chýbali sacharidy, ktoré sú rýchlym zdrojom energie. Ak by naše telo nemalo k dispozícii sacharidy, začalo by spaľovať tuk a bielkoviny.

Bez vitamínu C

Ďalšou potenciálnou hrozbou v prípade mäsovej diéty by bol nedostatok vitamínu C. Človek si ho totiž na rozdiel od zvierat nedokáže vytvoriť sám a preto ho musí prijímať vo forme ovocia a zeleniny. Existuje síce riešenie v podobe surového mäsa, no jeho konzumáciou riskujete rôzne bakteriálne ochorenia.

Otrava proteínmi

V prípade neustálej konzumácie mäsa začne telo produkovať nadmerné množstvá kyseliny močovej, ktorá vznikne premenou bielkovín na nevyhnutnú glukózu. Pre náš organizmus je však vo veľkom množstve toxická. Otrava sa prejavuje miernou nevoľnosťou a hnačkami, no môže vyústiť až do totálneho kolapsu organizmu.

Zase králik..?

Ak ste si povedali, že tučné bravčové nahradíte chudým mäsom, najlepšie králičím, ani v tomto smere vás veľmi nepotešíme. Práve králik obsahuje množstvo bielkovín, dôsledkom čoho človeka nikdy úplne nezasýti. V krízových situáciách sa dokonca neodporúča jesť vôbec, keďže jeho nadmerná konzumácia by mohla vyvolať doslova vlčí hlad - až smrť!

Súvisiace články

Najčítanejšie