Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženy sú z Venuše a muži z Marsu: 7 vecí, ktoré ste o ženskom tele netušili
Zdielať na

Ženy sú z Venuše a muži z Marsu: 7 vecí, ktoré ste o ženskom tele netušili

Bojovníci za rovnoprávnosť sa môžu biť do pŕs, koľko len chcú, no rozdiely medzi obomi pohlaviami sú zrejmé už na prvý pohľad. V čom majú ženy navrch a naopak, v ktorých oblastiach nadelila príroda mužom do vienka viac?

#1 Ženské krky sú ohybnejšie

Postrehli ste niekedy, ako sa otáčajú muži a ženy, keď na nich zakričíte na ulici? Kým muž otočí celé telo, žene stačí vychýliť len hlavu. Je to tak preto, že ženy majú pružnejšiu svalovú štruktúru na krku.

#2 Ľahší spánok

Ženy majú v porovnaní s mužmi ľahší spánok. Je to výsledok evolučného procesu, aby v noci počuli plačúce dieťa. Dobrou správou však je, že toto pravidlo funguje len pri veľmi vysokých tónoch. Ženy taktiež častejšie trpia poruchami spánku.

#3 Jeden prsník je väčší

Žiadna žena nemá dva absolútne symetrické prsníky, pokiaľ sa nezverila do rúk plastického chirurga. Jedným z dôvodov je rozdielny objem prsného tkaniva, ale aj elasticita kože.

#4 Racionálne stvorenia

Napriek všeobecnému názoru, že ženy viac ovládajú emócie, realita je úplne opačná. Ženský mozog tvorí hrubá kôra, ktorá sa spája s vyšším skóre v rôznych inteligenčných testoch. Naproti tomu muži majú mozog väčšieho objemu, čo zohráva dôležitú úlohu v ovládaní emócií a pri rozhodovaní.

#5 Ženy sa opijú rýchlejšie

Ženský organizmus je tvorený menším podielom vody. To znamená, že po pár pohárikoch sa dostanú do nálady rýchlejšie ako muži, keďže ich telo je schopné stráviť alkohol skôr, ako sa dostane do krvného obehu. Táto skutočnosť má za následok aj to, že nežnejšie pohlavie sa potí oveľa menej.

#6 Sú kreatívnejšie

Predstavte si mozog ako sieť, v ktorej je veľa drôtov a spojov. Podľa viacerých štúdií sú tieto "drôty" v ženskom mozgu poprepájané viac ako u mužov, čo znamená, že ženy sú rýchlejšie pri vytváraní kauzálnych spojení, a teda majú vyššiu predispozíciu ku kreativite. Zároveň si však ľahšie zvyknú na rutinu.

#7 Ženské puto je silnejšie

Ženy majú vyššiu hladinu oxytocínu, známy tiež ako hormón lásky. Podporuje medziľudské puto, upevňuje vzťahy a zmierňuje stres. Oxytocín je tiež zodpovedný za vytváranie väzby medzi matkou a dieťaťom a dokonca aj za dojčenie.

Súvisiace články