Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štedrý deň je za nami, darčeky rozbalené, ale čo teraz s papierom
Zdielať na

Štedrý deň je za nami, darčeky rozbalené, ale čo teraz s papierom

Bratislava - Na Vianoce tešia darčeky malých aj veľkých. Odpad, ktorý z nich vznikne nemôžme vždy zrecyklovať.

Ak ste boli celý rok dobrí a poslúchali, pravdepodobne si na vás Ježiško spomenul a priniesol aspoň malú drobnosť. A ak ste jeden z tých šťastných, že ste si našli pod stromčekom kopu darčekov a náhodou máte v sebe aj ekologického ducha, nie len toho vianočného, tak teraz asi riešite, čo s obalmi od darčekov.

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo javiť, že baliaci papier, je papier ako každý iný, predsa len je trošku špeciálny. Nie každý sa dá recyklovať, pretože jeho základ tvoria rôzne plastické látky. Nehovoriac o darčekových štítkoch alebo papieri, ktorý obsahuje fóliu alebo trblietky, z ktorých ani jedno nie je možné recyklovať. V prípade, že ste si vybrali papier, ktorý je krásny a zároveň je to naozaj papier, môžte ho bez problémov a zlého svedomia vyhodiť do kontajneru na to určeného. 

Ako sa to však dá zistiť? Jednou z možností môže byť pokrčenie papiera do gule a ak zostane pokrčený, mal by to byť papier. Ale najjednoduchšie je, ak ste kúpili už samotný recyklovaný papier. Vtedy sa určite nepomýlite. 

Súčasné módne trendy vám ponúkajú mnohé ďalšie možnosti. Napríklad balenie do klasického hnedého recyklovaného papiera, na ktorý môžete napísať vlastné prianie alebo nakresliť niečo typické pre vás. Rovnako použité noviny poslúžia ako originálny "urban style" obal.

Ale ak nie ste veľkými fanúšikmi baliacich papierov a celkovo balenia, darčekové tašky môžu byť pre vás tým pravým. A tie sa dajú naplniť znova a znova.

Ručne vyrábané darčeky sú tiež stále v móde.

Súvisiace články

Najčítanejšie