Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Posledný Jedi navštívi ISS. Kultové Star Wars si pozrú aj astronauti vo vesmíre
Zdielať na

Posledný Jedi navštívi ISS. Kultové Star Wars si pozrú aj astronauti vo vesmíre

A je to tu! Už dnes prichádza do našich kín najnovší diel ságy Star Wars: The Last Jedi. Slovensko však nie je jedinou krajinou, kde diváci s napätím očakávajú premiéru kultovej snímky. Hviezdne vojny si totiž našli svojich fanúšikov v celom vesmíre. Doslova.

Predstavte si, že by ste premiéru filmu zažili na mieste, kde sa natáčal. Sex v meste by ste pozerali s cosmopolitanom v ruke z ostrova Manhattan, dobrodružstvá čarodejníka Harryho Pottera z Rokfortu a aká štýlová by asi tak bola jazda Orient expresom?

Astronauti NASA si môžu povedať, že sen nejedného filmového fajnšmekra sa im podarí naplniť do bodky. Najnovší diel Hviezdnych vojen si vychutnajú priamo na palube medzinárodnej orbitálnej stanice ISS s výhľadom do voľného vesmíru.

Astronaut Scott Kelly priblížil, ako vyzerajú filmové maratóny na ISS.

Astronaut Scott Kelly priblížil, ako vyzerajú filmové maratóny na ISS.

Twitter/Scott Kelly

Projekcia filmu sa síce neuskutoční na plátne v kine, ale na niektorom z notebookov či projektorov na stanici. Kozmonauti si najskôr pozrú diel v podobe digitálneho súboru, alebo bude súčasťou zásob, ktoré na stanicu privezie zásobovací modul v piatok. Presný čas premiéry zatiaľ nie je známy, čiže si treba dávať bacha na spoilery, keďže niektorí z nich sú aktívni na Twitteri, informuje NASA a produkčná spoločnosť Disney, ktorá má na ságu práva.

Sledovanie filmov na ISS však nie je žiadnou raritou. Ide o celkom bežnú aktivitu, dôkazom čoho je aj to, že vesmírna stanica má rozsiahlu filmotéku s viac ako 500 titulmi, od čiernobielej klasiky až po najnovšie trháky. Chýbať nesmie napríklad Votrelec či 2001: Vesmírna odysea. Astronauti pozerajú filmy vo voľnom čase alebo počas tréningoch na pásoch. Taktiež často usporadúvajú filmové maratóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie