Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Uprostred hladiny sa týči zvonica. Jediné, čo zostalo po zaplavenej dedine
Zdielať na

FOTO: Uprostred hladiny sa týči zvonica. Jediné, čo zostalo po zaplavenej dedine

CURON VENOSTA / Stavba priehrad už pochovala pod vodou viaceré dedinky. Po tejto talianskej dedinke ale po zaplavení niečo ostalo. Z magicky modrej hladiny sa dodnes týči zvonica kostola, ktorý bol súčasťou dediny. Zvonica sa stala turistickou atrakciou. Keď totiž v zime voda zamrzne a ľad je dostatočne silný, dá sa k zvonici dokorčuľovať.

História dediny siaha až do stredoveku. Zvonica, ktorá je tým jediným, čo po dedine ostalo, bola postavená okolo roku 1300. 

Už v 19. storočí vymýšľali projekt, ktorého cieľom bolo znížiť hladinu neďalekého jazera. Práce ale prerušila prírodná katastrofa, došlo totiž k masívnemu topeniu snehu. Voda z dvoch jazier, ktoré v súčasnosti tvoria priehradu Lago di Resia, pretiekla cez okraj hrádze a zatopila niekoľko dedín. 

O necelé storočie neskôr sa začalo uvažovať o stavbe priehrady, ktorá by dokázala prípadnú vodu zadržať a naviac by vyrábala aj energiu. Pre dedinu to znamenalo rozsudok smrti. Celá musela zmiznúť pod hladinou. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, ani vtedy sa práce nepodarilo dotiahnuť do konca. Neskôr sa ale s budovaním začalo opäť a zúfalí obyvatelia prišli o strechu nad hlavou bez akejkoľvek kompenzácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie