Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prístroj odhalí či vodič jazdil s telefónom v ruke
Zdielať na

Prístroj odhalí či vodič jazdil s telefónom v ruke

Archívna reportáž

NEW YORK / Po novom policajti budú môcť vodičov skontrolovať nielen na alkohol, pomocou dychovej skúšky, ale už aj ich jazdu pod vplyvom mobilného telefónu. To znamená, že ak vodič počas jazdy smskoval alebo bol na internete, policajti to budú mať čierne na bielom. Na trh totiž prichádza textalyzátor.

"V štáte New York za obdobie od 2011 do 2015 zomrelo dvanásť ľudí a ďalších 2 784 bolo zranených pri nehodách, kde rolu zohral mobilný telefón," uvádza portál apnews.com. A práve v tomto meste sa rozhodli zakročiť proti vodičom nerešpektujúcich pravidlá. Novinka s názvom textalyzér, ktorú vyrobila izraelská spoločnosť, má za úlohu zistiť, či vodič písal počas jazdy na mobile správy alebo si prezeral webové stránky. Prístroj by mal byť pripravený už o pár mesiacov. 

Ako prístroj funguje

Policajt textalyzér pripojí k telefónu a ten mu behom minúty ukáže či dotyční napríklad pred dopravnou nehodou používal telefón. Do súkromia sa prístroj nebude môcť dostať, čiže spravy a e-maily neodhalí. Otázne ale ostáva, ako sa prístroj vysporiada s modernými vychytávkami mobilov. V súčasnosti totiž používateľ môže napísať správu bez toho, aby sa telefónu dotkol, prostredníctvom hladovej aplikácie. V takom prípade by vodič nemal byť pokutovaný, uvádza portál novinky.cz. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade, pri ktorom vodič motocyklu počas jazdy telefonoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie