Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Šialená verejná doprava. Niekedy je to doslova jazda smrti
Zdielať na

Šialená verejná doprava. Niekedy je to doslova jazda smrti

NAIROBI / Cestujúci si neraz musia držať svoje klobúky. Autobusy nechodia podľa žiadneho grafikonu. Z neoznačených zastávok sa pohnú, iba ak sú plne obsadené a šoféri jazdia tak zbesilo, že stoja za polovicou smrteľných nehôd v meste.

Verejná doprava v kenskom hlavnom meste sa dá považovať za jednu z najnebezpečnejších na svete. Vystupovanie z idúceho autobusu či jazda v protismere. Tomuto denne čelia cestujúci v Keni. Štatisticky v Nairobi zomrú pri dopravných nehodách dvaja ľudia denne. Väčšinu fatálnych nehôd pritom spôsobia vodiči verejnej dopravy. Jazdia na autách v zlom technickom stave a sú platení od toho, koľko ľudí prepravia. 

“Čím viac okruhov urobím, tým viac za deň zarobím. Nemôžem šoférovať ako trasorítka,” hovorí jeden zo šoférov autobusu Joseph. Verejnú dopravu zastrešujú súkromné spoločnosti a tie do bezpečnosti veľmi neinvestujú. Ani cena lístkov nie je jednotná. V špičke si ľudia za cestu priplatia a keď prší, tak je to ešte drahšie. 

Napriek tomu matatu, ako tu veselé farebné vozidlá verejnej dopravy volajú, patria ku koloritu Nairobi. Denne prepravia asi 4 milióny ľudí a ďalšie desaťtisíce šoférov, sprievodcov a zvolávačov zamestnávajú. Matatu majú dokonca svoju superstar - jedinú ženu belošku, ktorá pracuje ako vyberačka cestovného.

Súvisiace články

Najčítanejšie