Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šiesty prst by človeku pomohol, mladá vedkyňa preto vytvorila robotický palec
Zdielať na

Šiesty prst by človeku pomohol, mladá vedkyňa preto vytvorila robotický palec

LONDÝN / Malá kopa pýta viac. Povedala si zrejme britská študentka produktového dizajnu pri pohľade na svoje palce na rukách. Dva sa jej totiž málili a tak navrhla originálny zlepšovák. Umelú protézu - ďalší prst. Pozrite sa, ako funguje.

Na prvý pohľad to síce na žiaden veľký zázrak nevyzerá. Všetko je však inak vo chvíli, keď si študentka Dani tretí palec nasadí na ruku. Umelý prst okamžite ožíva a poslušne plní priania svojej autorky. "Tretí palec som navrhla, aby som mohla preskúmať a lepšie pochopiť prepojenie, ktoré sa vytvorí medzi ľudským telom a protetickou pomôckou," hovorí Dani Clode, autorka projektu.

Palec sa pripája k zápästiu, ovládaný je však nohami. K senzorom v topánkach je pripojený bezdrôtovo. Ľudské svaly nahradili dva motorčeky. Pomôcku autorka vytlačila na 3D tlačiarni. Keď sa ju vraj človek naučí ovládať, môže mu výrazne pomôcť v každodennom živote. "Viacero ľudí mi potvrdilo, že si na umelý prst rýchlo zvykli a veľmi im pomáha," hovorí nadšená autorka.

Zopár návodov, ako umelý palec využiť predviedla Dani aj v inštruktážnom videu. Odnesiete s ním napríklad viac pohárov, jednoduchšie zložíte okuliare, vytlačíte šťavu z citróna, či udržíte hocičo, čo práve potrebujete. Možností využitia umelého palca je vraj viac než dosť. "Išlo mi o to názorne dokázať, že protéza nemusí len nahrádzať časť tela, o ktorú človek prišiel. Naopak - môže mu dodať časť tela, ktorú nikdy nemal a tak zlepšiť jeho schopnosti," vysvetľuje Dani Clode.

A hoci tretí palec odborníkov zaujal, Dani zatiaľ neplánuje jeho komerčné využitie, či patentovú ochranu. Vníma ho skôr ako podnet do diskusie. Dúfa, že aj vďaka nemu začnú ľudia uvažovať o ďalších podobných vylepšeniach ľudského tela.

Súvisiace články

Najčítanejšie