Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ekologická romantika: Do módy opäť prichádzajú hlinené domy
Zdielať na

Ekologická romantika: Do módy opäť prichádzajú hlinené domy

HUMENNÉ / Hlinený dom zo slamy u nás bol v minulosti bežnou vecou. Dnes ich už tak často nevidieť. No možno nepotrvá dlho a takéto stopercentné ekodomy opäť uzrú svoju slávu. Aj keď u nás je prírodné staviteľstvo zatiaľ v plienkach, podľa odborníkov má svoju budúcnosť. Na to, ako sa takýto dom stavia, sa bola pozrieť reportérka TV JOJ Jana Veľasová.

Samotné tehly, vaľky, sú robené z ílovitej hliny. Vaľky rozdrvia, rozmočia vo vode a nechajú odpočívať. Takto opravujú viac ako storočný domček v humenskom skanzene. Stojí na kamennej podmúrovke, omasťovaný je práve hlinenou zmesou. V takzvaných vaľoch potom miešajú hlinu s nasekanou slamou a plevami.

"Tým pádom si vytvoríme základnú vrstvu, základnú hmotu, ktorá sa namasťuje na steny," vysvetľuje etnograf Jozef Fundák, ktorý pri oprave historického domu musí byť. Vo finálnej fáze ešte aj tie najjemnejšie praskliny pretrú maliarskym štetcom. Po tom, ako stena uschne, ju ešte pretrú vápnom. Samotná oprava vôbec nebola nákladná. Ide predsa o materiály, ktoré dostať v prírode. A práve takéto ekologické staviteľstvo je teraz v kurze. "Spojenie drevenej konštrukcie a hlinenej omietky vytvára predpoklady na to, že v lete je vnútri príjemný chládok a v zime sa zase teplo udržiava vo vnútri," hovorí Fundák. Prírodné materiály okrem iného dodávajú domu romantický nádych a to sa ľuďom páči. 

Súvisiace články

Najčítanejšie