Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Armstrongovu tašku na vzorky z Mesiaca vydražili za milióny
Zdielať na

Armstrongovu tašku na vzorky z Mesiaca vydražili za milióny

NEW YORK / Mesačné vrecko, v ktorom Armstrong priniesol vzorky, prešlo dlhú cestu, až kým sa dostalo k svojmu súčasnému majiteľovi. Ten zaň zaplatil 1,8 miliónov dolárov. Pôvodne ho ale kúpila právnička a to len za menej ako tisíc dolárov. Dala malú tašku otestovať a ukázalo sa, že stále obsahuje stopy mesačného prachu. Vtedy sa začal súdny spor s NASA o tom, komu vzácny kúsok patrí.

Prvé vzorky hornín z Mesiaca priniesol astronaut Neil Armstrong v malom vrecku vo veľkosti kozmetickej tašky. Tá sa po rokoch dostala do aukčnej siene v New Yorku, kde ju anonymný kupec vydražil za 1,8 miliónov eur. Dražba sa konala práve v deň 48. výročia prvého pristátia človeka na Mesiaci. 

Dekontaminačné vrecko bolo po dlhé roky zabudnuté v krabici v Johnsonovom vesmírnom centre v Houstone, kým si ju kúpila osoba, ktorá sa do dražby prihlásila telefonicky. Aukčná sieň Sotheby´s pôvodne očakávala, že sa kúsok predá za dva až štyri milióny dolárov. Ale aj s touto sumou boli nadmieru spokojní. Po tom, čo sa Armstrong s posádkou vrátili na Zem v júli 1969, skončila celá výbava lodi Apollo 11 vo washingtonskom múzeu letectva a kozmonautiky. Po desaťročia nikto nevedel, kde sa taštička o rozmeroch 30 na 22 centimetrov nachádza. Neskôr ju objavili v garáži manažéra múzea a zberateľa Maxa Aryho, ktorý bol podľa súdnych záznamov odsúdený za krádež v roku 2014.

Spor s NASA

Tašku zabavili strážcovia zákona a snažili sa ju trikrát vydražiť. Nikto ale o ňu neprejavil záujem, až kým ju v roku 2015 nekúpila právnička z Chicaga, Nancy Lee Carlson, za 995 dolárov. Následne poslala tašku do amerického centra NASA, aby overili jej pravosť. Pri skúmaní ale zistili aj čosi viac. Vrecko stále obsahovalo stopy mesačného prachu. A tak sa vesmírna agentúra rozhodla, že si ho ponechá. To sa nepáčilo Nancy. Začal sa súdny spor, pri ktorom sa právničke podarilo úspešne svoj majetok získať späť. Spor prilákal pozornosť mnoho kupcov, preto Nancy dala tašku opäť do dražby. Zdá sa, že sa jej to vyplatilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie