Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové emotikony. Apple pridáva zombíkov a sendviče
Zdielať na

Nové emotikony. Apple pridáva zombíkov a sendviče

Archívna reportáž

NEW YORK / Nové kreslené obrázky zahŕňajú ženu v hidžábe, dojčiacu ženu, zvracajúcu tvár, zombíka a sendvič. Plná zostava emodži bude zverejnená v priebehu tohto roka s úpravami pre rôzne operačné systémy Applu.

Apple sa vytrvalo posúva k čo najväčšej univerzálnosti a rozmanitosti svojich emočných obrázkov. V roku 2015 umožnil používateľom zmeniť farbu pleti väčšiny svojich ľudských emodži. Žena s hlavou zahalenou šatkou či dojčiaca žena idú ruka v ruke s týmto trendom.

Všetky emodži, ktoré neskôr zaplnia naše telefóny a ďalšie mobilné zariadenia, najprv vyberá a schvaľuje nezisková skupina Unicode Consortium. Výberový proces je taký zložitý a komplexný, že by to hociktorého užívateľa zaskočilo.


Hlavným rozhodovacím faktorom je, či je daný emodži potrebný a kompatibilný so značne používanými kreslenými symbolmi na ďalších platformách, ako je snapchat alebo Twitter.

Ďalším významným faktorom je predpokladaná frekvencia a rozšírenosť užívania, ktorá musí byť veľa vysoká buď celosvetovo, alebo v rámci konkrétnej skupiny užívateľov.

To bol tiež s najväčšou pravdepodobnosťou dôvod, prečo selekciou prešiel emodži v podobe ženy s hlavou zahalenou hidžáb. Jeho vznik iniciovala šestnásťročná dievčina zo Saudskej Arábie Rajúf Alhumazí a jej snahu podporila zakladateľka Reddit Alexis Ohanian.

Návrh na nový emodži môže konzorciu predložiť ktokoľvek, rovnako ako to urobila Rajúf. To, či bude alebo nebude schválený, často záleží aj na spôsobe, akým je žiadosť podaná.

V tomto prípade ju podporil televízny kanál AJ + mediálnej siete al-Džazíra, ktorý na Twitteri zverejnil video, v ktorom Rajúf vysvetľuje, prečo si myslí, že by tento emodži mal existovať. "Šatku na hlave nosia milióny žien na svete, a nielen moslimky," uviedla Rajúf a dodala, že už existuje emodži v podobe muža s turbanom.

Do konca júna bolo v rámci Unicode Štandard schválených 2 666 emodži. Kto loboval za zombie, správy neuvádzajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie