Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prevratná novinka. Kyselina mravčia ako palivo pre autá
Zdielať na

Prevratná novinka. Kyselina mravčia ako palivo pre autá

EINDHOVEN / Šikovní študenti prišli s inovatívnym nápadom ako zlepšiť dopravnú situáciu v metropolách a zároveň ochrániť životné prostredie. Vymysleli totiž jednoduché palivo pre elektromobily. Vyrábajú ho z kyseliny mravčej, ktorú bežne nájdeme v ríši hmyzu a pŕhlivých rastlín.

S nápadom využiť kyselinu mravčiu na pohon autobusov prišli študenti na univerzite v holandskom Eindhovene. Kyselinu prechovávajú v akejsi pojazdnej elektrárni, ktorá je pripojená k vozidlu. S výkonom 45 kilowattov dodáva energiu elektromotorom, ktoré autobus poháňajú. "Kombinujeme vodíkové molekuly s molekulami kysličníka uhličitého. Takže môžeme jednoducho uchovať vodík v tekutej forme a použiť ho ako palivo," povedal manažér tímu Max Aerts. 

Táto zásoba energie až štvornásobne predstihuje dnešné akumulátory. Vďaka tomu možno dosiahnuť nielen výkon, ale aj dojazd, ktorý prevyšuje súčasné technológie napájania. "Doterajšie elektrické autobusy dosahovali rýchlosť maximálne 80 km za hodinu. Nové palivo im však dovoľuje ísť oveľa rýchlejšie," dodáva Aerts.

Vynálezci očakávajú, že technológia utlmí znečistenie miest smogom a pomôže odľahčiť centrá metropol s hustou verejnou dopravou. A cena? Je porovnateľná s dnešnou cenou ropy.

Súvisiace články

Najčítanejšie