Skoro jasno
15°
Bratislava
Na kolená a nakupovať. V Bulharsku otvorili obchody v pivniciach
Zdielať na

Na kolená a nakupovať. V Bulharsku otvorili obchody v pivniciach

SOFIA / Po páde komunizmu chcelo veľa Bulharov začať svoje vlastné podnikanie. Najmä drobní obchodníci v Sofii ale v začiatkoch nemali na prenájom priestorov a boli vďační v podstate za čokoľvek. Výsledkom je veľa unikátnych suterénnych obchodíkov po celom hlavnom meste, pri ktorých keď chcete nakupovať, tak si musíte čupnúť alebo kľaknúť na kolená.

Tieto charakteristické obchodíky, miestnymi nazývané "kľak", sa nachádzajú v pivniciach domov a predaj prebieha cez okienko kúsok nad zemou. Aby však predajcovia zákazníkmi navnadili a pritiahli, sú okolo okienka farebné police. Sortiment tvoria väčšinou drobné veci, alkoholické i nealkoholické nápoje, cigarety, občerstvenie a maškrty. Sú však aj obchody, ktoré ponúkajú opravu obuvi a iné malé služby. Bývajú otvorené do neskorých nočných hodín, v mnohých prípadoch i nonstop, píše portál reflex.cz.

"Mnoho rokov boli "kľak" obchody takmer v každej ulici v Sofii. V týchto miniatúrnych a často aj lacných obchodoch si ľudia obstarávali veci, ktoré práve potrebovali, keď išli okolo. Kupovali si cigarety alebo jednoducho sa len chceli napiť pri čakaní na zastávke. A nebolo im zaťažko pre to ohnúť chrbát," vysvetľuje výtvarník Ivaylo Getov, ktorý o tomto fenoméne urobil veľkú sériu fotografií.

Súvisiace články

Najčítanejšie