Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Český mladík má smelé plány. Chce postaviť Titanic II
Zdielať na

Český mladík má smelé plány. Chce postaviť Titanic II

Archívna reportáž

PRAHA / Chce postaviť repliku najslávnejšej lode histórie Titanicu. Nie model, ale funkčné plavidlo v mierke 1:1. Za 18 miliárd korún. Že študent Ondřej Vrkoč nevedie plané reči, svedčí fakt, že k spolupráci prehovoril aj architekta najmodernejšie lodi sveta Queen Mary 2.

Kým z vraku Titanicu ležiaceho štyri kilometre pod hladinou Atlantického oceánu chcú svetoví odborníci vytvoriť unikátne podvodné múzeum, európskymi lodenicami sa už niekoľko rokov šíria zvesti, že sa bude stavať Titanic nový. Presnejšie povedané jeho verná replika v mierke jedna ku jednej. Za odvážnou myšlienkou stojí český študent Ondřej Vrkoč.

O tom, že svoj sen vidieť najslávnejšiu loď histórie znova plávať po oceánoch myslí vážne, svedčí fakt, že o projekte rokuje so svetovými lodenicami. K spolupráci navyše presvedčil aj architekta najmodernejšej zaoceánskej lodi Queen Mary 2 a tiež niekoľko bohatých biznismenov. Bude ich bezpochyby potrebovať, pretože odhadované náklady sa šplhajú takmer na 700 miliónov eur. Mladík tvrdí, že mu už niektorí investori peniaze sľúbili, avšak požadujú detailný rozbor toho, ako bude loď najbližších 40 rokov fungovať, po akých trasách bude plávať a podobne.

Dokonca už má spočítané, koľko bude stáť lodný lístok, až raz Titanic II skutočne vypláva. Tie najlacnejšie vraj asi 958 eur, najluxusnejšie až 135 tisíc eur. Vrkoč by bol tiež rád, aby na stavbe i pri samotnej prevádzke lode dostali čo najviac práce Česi. "Chcem o tom hovoriť aj s ministrom priemyslu a obchodu," povedal iDnesu Vrkoč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie