Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fitness mýty, ktoré viac uškodia ako pomôžu
Zdielať na

Fitness mýty, ktoré viac uškodia ako pomôžu

Či už chcú ľudia schudnúť, vyformovať sa alebo len nabrať svaly, zväčša sa držia zabehaných koľají a siahajú po zaručených radách, ktoré buď nájdu na internete alebo im niekto ich niekto doporučil. Nie všetky rady ale sú účinné a veľakrát môžu skôr ublížiť.

Mýtus 1: Na udržanie formy stačí cvičiť raz, dvakrát týždenne

Pravda: Taká nízka frekvencia nemá žiaden dopad na zdravie. Minimálne trikrát do týždňa je ideálny tréningový plán. "V podstate by ste mali robiť niečo každý deň a tým niečo myslím fyzickú aktivitu, pohyb. Pretože zisťujeme, že sedenie zmaže všetku aktivitu, ktorú ste spravili," hovorí špecialista z Rutgers University. Uvádza portál Independent. 

Mýtus 2: Najlepšie je cvičiť hneď ráno ako vstanem

Pravda: Najlepší čas na cvičenie je kedykoľvek sa vám podarí. Pokiaľ ste nočný vták a vyhovuje vám cvičiť po práci, choďte do toho. Ak je ranný beh lepšia možnosť, nie je problém. Pre tých, čo nemajú žiadne preferencie, niektoré prieskumy tvrdia, že ranné cvičenie pomáha pri spaľovaní tuku a to počas celého dňa. 

Mýtus 3: Zdvíhanie činiek mení tuk na svaly

Pravda: Nemôžete zmeniť tuk na svaly. Z fyziologického máme dve rozdielne tkanivá. Tukové tkanivo sa nachádza pod kožou, je zasadené medzi svaly a okolo vnútorných orgánov, ako je srdce. Svalové tkanivo - ktoré možno ďalej rozdeliť na tri hlavné typy - sa nachádza v celom tele. To, čo naozaj pomáha pri tréningu, je vybudovanie si  svalového tkaniva v každom tukovom tkanive a okolo neho. Najlepší spôsob, ako znížiť tukové tkanivá, je konzumovať zdravú výživu, ktorá obsahuje zeleninu, celozrnné jedlá, chudé bielkoviny a paradoxne zdravé tuky ako olivový olej a ryby.

Mýtus 4: Športové nápoje sú najlepšie na hydratáciu po tréningu

Pravda: Väčšina športových nápojov je len cukor a voda. Namiesto toho odborníci odporúčajú doplniť "palivo" s obyčajnou starou vodou a vysoko bielkovinovým občerstvením, pretože štúdie naznačujú, že proteín pomáha obnoviť svaly po cvičení.

Mýtus 5: Trvá dva týždne kým začnem strácať formu

Pravda: Vo väčšine prípadoch sa svalové tkanivo môže začať rozpadávať počas týždňa bez pravidelného cvičenia. Ak prestanete trénovať, v skutočnosti stratíte kondíciu alebo ju začnete strácať až po týždni odpočinku.

Súvisiace články

Najčítanejšie