Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Muž zostrojil lietadlo podľa videí na internete
Zdielať na

Muž zostrojil lietadlo podľa videí na internete

Mechanic Paen Long trávil vo svojej dielni hodiny až do neskorej noci, zatiaľ čo jeho už dávno spala. Pozeral videá na YouTube o tom, ako zostrojiť lietadlo. Výroba prvého lietadla ho stála takmer 10 tisíc dolárov. Momentálne pracuje na hydropláne.

Jeho celoživotnou vášňou sú lietadlá. Väčšina milovníkov ale ostáva pri malých modeloch, z ktorých si spravia peknú zbierku. To ale Longovi, ktorý žije v Kambodži, nestačilo. 

"Zo začiatku som si vyhľadal iba slovo "jet" (tryska)," hovorí o svojom projekte mechanik. Odtiaľ ho to naviedlo na ďalšie videá o štarte a pristávaní, ďalej o leteckých simuláciách a virtuálnych prehliadok tovární na výrobu lietadiel. Jeho vášeň pre lietadla siaha ďaleko do detstva. Keď mal šesť rokov, tak videl po prvýkrát preletieť helikoptéru. Odvtedy sa myšlienky na ňu nevedel zbaviť. "Sníval som o lietadle každú noc. Vždy som chcel vlastniť jedno." opisoval Long svoj sen.

Domáca výroba

Momentálne má 30 rokov, svoju vlastnú dielňu a svoju túžbu sa rozhodol minulý rok zrealizovať. "Začal som stavať lietadlo tajne. Bál som sa, že by si ľudia zo mňa uťahovali, tak som pracoval v noci."

Veril, že helikoptéra by bola komplexnejšia na výrobu ako lietadlo, Long sa rozhodol prevziať dizajn japonského lietadla používaného v druhej svetovej vojne. Jednomiestne lietadlo s rozpätím krídiel 5,5 metra vyrábal kambodžský mechanik takmer rok. Sedadlo pilota je vyrobené z plastovej stoličky, kontrolný panel z palubnej dosky auta a telo zo starého kontajneru.   

Veľké sklamanie

Hodina pravdy nastala 8 marca. Niečo pred treťou hodinou popoludní naštartoval Long motor a za pomoci troch ľudí dotlačil svoj prototyp na provizórnu štartovaciu dráhu. Prvý vzlet pozorovalo 200 až 300 dedinčanov, uvádza portál BBC. Bohužiaľ, so svojim lietadlom sa vzniesol len na 50 metrov a následne tvrdo dopadol na zem. To čo nasledovalo mu zlomilo srdce. Po dopade ho čakal iba výsmech. "Stál som tam a slzy mi tiekli po tvári. Bol som emocionálny, lebo som nevedel zniesť všetky tie veci, ktoré mi hovorili," so smútkom spomínal Long na jeho 500 kilogramov ťažký stroj.   

Dokázať nemožné

Zlyhanie vzal ako novú výzvu a rozhodol sa vyrobiť ďalšie lietadlo - hydroplán, tiež z vyhodených materiálov. Verí, že bude dostatočne ľahké. Výroba prvého lietadla ho stála takmer 10 tisíc dolárov. Na výrobu druhého už minul tri tisíc. To je v porovnaní s minimálnou mzdou, ktorá je v Kambodži 153 dolárov mesačne, neuveriteľné množstvo peňazí. Svoje rozhodnutie neľutuje, chce dosiahnuť nemožné. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie