Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na svet prichádza bojový oblek s klimatizáciou a s COOL menom
Zdielať na

Na svet prichádza bojový oblek s klimatizáciou a s COOL menom

Špeciálny bojový oblek dostal príznačné meno, Iron man. Americké veliteľstvo pre špeciálne operácie SOCOM (Special Operations Command) predstavilo prototyp obleku TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit). Okrem iného bude oblek vybavený vysokou úrovňou balistickej ochrany.

TALOS vyrába americké veliteľstvo od roku 2013. Dokončiť by ho mali koncom roka 2018. Následne začnú s bojovými testami, ktoré ukážu, či ho budú môcť nasadiť do špeciálnych operácií, uviedol český portál iDnes.cz.

Menšia únava, väčší výkon

Obsahovať bude aj aktívnu klimatizáciu, ktorá udrží optimálnu teplotu vojaka, nezávisle na prostredí a fyzickej námahe. Počíta sa s posilňujúcou nosnou kostrou,takzvaným exoskeletom. Pôjde o mechanické spojovanie prvky, ktoré vhodne rozložia záťaž. Cieľom je znížiť únavu vojaka a zvýšiť jeho výdrž v boji. Súčasťou obleku TALOS je aj situačné povedomie. Ponúka 360° kamery, lokalizačný systém streľby, kamery so zoomom a rôzne senzory.  

Oblek o osemsto dieloch

Najnižšia vrstva obleku má obsahovať sieť trubičiek s vodou, ktorá zaistí reguláciu teploty človeka a ochráni ho pred prehrievaním. V miestach, kde vojaka nechráni tvrdý pancier, všijú vedci do najnižšej vrstvy mäkkú balistiku. TALOS sa skladá z viac ako 800 dielov a hlavným konštrukčným materiálom je titán. Elektrické motory obleku napodobia pohyb tela a počíta sa aj s mechanickým ovládaním hornej a dolnej polovici obleku.

Ďalej sa môže pýšiť 26 kusmi pancierových plátov, ktoré ochránia hrudný kôš z oboch strán, nohy, ruky, rozkrok a boky ramien. Tím rieši zatiaľ problém, ako zabezpečiť ochranu tváre vojaka bez toho, aby prekážala pohybu hlavy a výhľadu. Ideálom by bol priehľadný balistický materiál, ale ten zatiaľ nie je na trhu k dispozícii. 

Energia bude pochádzať z batérií na zadnej strane. Tie budú poháňať elektromotory, komunikačný systém, senzory či priehľadné displeje v helme.

Skeptický pohľad

Podľa skeptikov projekt trvá príliš dlho a neveria, že by mohol fungovať tak, ako ho vedci prezentujú. Ide o vyhodené peniaze na niečo, čo funguje vo filmoch, ale nie v reálnom svete. Vývojový tím TALOS sa skladá z 35 výrobcov. "Začíname budovať jednotlivé diely a skladať ich dohromady," informoval o projekte plukovník James Miller, vedúci vývojového tímu.  V súčastnosti prebieha testovanie funkčnosti a bezpečnosti.


Súvisiace články