Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvetisíc eur na ruku. Talianska dedina pustne, starosta ponúka peniaze aj lacné nájmy
Zdielať na

Dvetisíc eur na ruku. Talianska dedina pustne, starosta ponúka peniaze aj lacné nájmy

Archívne video

LIGÚRIA / Dvetisíc eur v hotovosti a nájom vo výške päťdesiatich eur za mesiac. S takou ponukou prišiel starosta malej dedinky v horách, ležiacej v regióne Ligúria na severozápade Talianska. Obec totiž trpí úbytkom obyvateľov a hrozí, že sa premení v mesto duchov.

Daniele Galliano, starosta talianskej dediny Bormida, zúfalo hľadá spôsob, ako zastaviť vyľudňovanie obce a naštartovať miestnu ekonomiku. Mladí ľudia odchádzajú za prácou do blízkej Savony. Ešte v 50. rokoch minulého storočia mala asi tisíc obyvateľov. Teraz tu žije len 394 ľudí.

Galiano sa preto rozhodol prilákať nových obyvateľov finančným stimulom. Od budúceho roka plánuje každému, kto sa do Bormida prisťahuje, vyplatiť dvetisíc eur v hotovosti. Nájom v obecných bytoch pritom vyjde len na päťdesiat eur mesačne, v nadštandardných apartmánoch na 120 eur.

Na ponuku už zareagovali desiatky záujemcov z celého sveta, vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Indonézie či Maďarska. Sú medzi nimi aj takí, ktorí by sa vzdali ponúkanej sumy, ak by im radnica zaručila prácu.

"Pán starosta, som ochotný sa presťahovať a vzdať sa dvoch tisíc eur, ale nemôžem žiť zo vzduchu. Mám rodinu s dvoma malými deťmi. Ak mi môžete zaručiť prácu, a to aj úplne obyčajnú, nebude to problém," napísal jeden zo záujemcov Amadeo Alloc.

Podľa portálu The Independent ponuka zaujala tiež tých, ktorí skrátka túžia po jednoduchšom živote. Pýtajú sa len, či je k dispozícii vysokorýchlostné internetové pripojenie, aby mohli pracovať na diaľku.

Google Maps

Súvisiace články

Najčítanejšie