Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ženy verzus muži: Ako sa dostať na rovnakú vlnu
Zdielať na

Ženy verzus muži: Ako sa dostať na rovnakú vlnu

BRATISLAVA / Ženy a muži sú rozdielne bytosti, no zároveň máme toho veľa spoločného. Len je to niekedy v nás hlboko ukryté a občas sa musíme veľmi snažiť, aby sme to v tom druhom našli. Miroslav Haranta, terapeut, už pomohol viacerým párom naladiť sa na strunu toho druhého.

Napriek mladému výzoru, tridsaťšesťročný terapeut verí, že sa za jedenásť rokov manželstva naučil dosť o tom, ako dosiahnuť harmóniu vo vzťahu. Priznáva, že obe pohlavia vedia byť naozaj rozdielne, ale nájdu sa aj spoločné veci, na ktorých sa dá stavať. 

Čo nás rozdeľuje

Okrem tých fyziologických rozdielov, ktoré sú zjavné, nás odlišujú aj emocionálne prejavy. "Ženy keď sa dostanú pod určitý emočný tlak, tak pustia tie slzy, dokážu sa uvoľniť svojim spôsobom, vyrozprávať. Muž keby to robil, tak by pôsobil slabo. Už by nepôsobil ako ten ochranár a silný muž," hovorí Miroslav, napriek tomu, že všetky emócie prežívajú ako ženy, tak aj muži. Čoraz viac nám dnešná doba podsúva predstavy, ktoré nás vedú k tomu, aby sme sa jeden od druhého oddeľovali. Či už sú to knihy ako "Muži sú z Marsu, ženy z Venuše" alebo propagačné videá. Podstata by mala zamerať sa na to, čo je pod tým a čo cítime. 

Ako zistiť čo si myslí ten druhý

Ženy síce majú lepší zmysel pre intuíciu, ale nie vždy to musí viesť k správnym záverom. Základom je dobre známa komunikácia. Terapeut prízvukuje, že nehovorí o tej povrchnej komunikácii, pri ktorej sa partneri ešte viac pohádajú a končí to horšie, ako to začalo. "To znamená sadnúť si a začať sa rozprávať." 

Modelová situácia

Častou situáciou je téma poriadku doma. Ženu sú väčšinou na to citlivé. Pokiaľ príde niekto na návštevu, poriadok je ich vizitka a je to pre nich veľmi dôležité. Zatiaľ čo mužovi je to viac menej jedno. "Povedzme, že chlap zavolá niekoho domov, náhodne. Žena o tom nevie, nie je na to pripravená. Večer prebehne super, všetci sa zabávajú. Muž je spokojný, keď všetci odídu, žena vybuchne, že čo to spravil, že čo si o nich budú myslieť a už to ide. On nechápe, čo sa deje, veď mali príjemný večer. A už je hádka na svete," uviedol bežný prípad Miroslav. Riešenie by podľa neho bolo, ak by žena miesto útoku svojmu partnerovi s pokojom vysvetlila svoje pocity. Dobrým tipom je nechať si veci chvíľku odležať v hlave. 

Sebaovládanie v takýchto prípadoch treba len trénovať, nie je to nemožné. "Musíme sa naučiť pracovať s našimi emóciami," posúva ďalej svoje skúsenosti Miroslav. Je to ako chodiť do posilňovne, aby sme nabrali svaly, len v emočnej rovine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie