Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Oslava temnoty: Na svet prichádza maska Dartha Vadera vyrobená zo zlata
Zdielať na

Oslava temnoty: Na svet prichádza maska Dartha Vadera vyrobená zo zlata

TOKIO / V Japonsku oslavujú 40 výročie filmu Star Wars. S výnimočným nápadom prišiel zlatník Ginza Tanaka a vyrába masívnu zlatú masku Dartha Vadera, ktorú si za 1,3 milióna eur môže už čoskoro zobrať domov fanúšik hviezdnych vojen.

Japonský zlatník v utorok zverejnil, že maska bude na predaj už 4. mája. Tento dátum nie je náhodný, práve vtedy je presne 40 rokov od začiatku vysielania kultových filmových sérií.

Cena je "skromná"

Maska má životnú veľkosť- medzi 26,5 centimetrami a 30 centimetrami, cenu v prepočte 1,3 milióna eur, vrátane dane. Niet sa čo diviť, keď obsah zlata v maske je 24 karátov. Hovorca pre Ginzu Tanaka poznamenal, že s nosením masky, to je horšie: "Bohužiaľ, nemôžete nosiť túto masku, pretože je príliš ťažké."  Váha tohto skvostu je takmer 15 kilogramov, uvádza americký nytimes.com.

Ak sa vám zdá cena prehnaná a snažíte sa prepočítať hodnotu zlata, Ginzu Takanovi to už urobil. Gram zlata vyhodnotil na 40 eur. Cena za zlato v maske je teda niečo cez 600-tisíc eur, čo je zhruba polovica požadovanej sumy. Pre tých, pre ktorých je cena mimo ich možnosti, si môžu kúpiť pamätnú zlatú mincu.

Súprava troch mincí bude stáť okolo 10 tisíc eur, za túto sumu dostanú fanúšikovia takmer 100 gramov zlata a plagát masky. Film Hviezdne vojny debutoval v roku 1977 a toto číslo si zobrali výrobcovia mincí za svoje. Predávať budú iba 77 kaziet. Kúpiť sa budú dať aj samostatné 10-gramové mince, zobrazujúce Yodu, alebo boj medzi Lukom Skywalkerom and Darthom Vaderom. Cena bude asi 1 100 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie