Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nabíjate mobil dvakrát denne? Osvedčte si naše desatoro a zvýšte výdrž svojej batérie aj o polovicu!
Zdielať na

Nabíjate mobil dvakrát denne? Osvedčte si naše desatoro a zvýšte výdrž svojej batérie aj o polovicu!

Naše mobily už dávno nedokážu len prijímať hovory a posielať SMS správy. Doba smartfónov však so sebou priniesla krutú daň v podobe batérií s krátkou životnosťou, ktoré niekedy sotva vydržia do večera. Čo teda robiť, aby ste nemuseli všade so sebou vláčiť nabíjačku?

1. Režim nízkej spotreby

Keď začne vášmu telefónu dochádzať dych, životnosť batérie môžete predĺžiť režimom nízkej spotreby. V prípade, že máte iPhone, režim slabej batérie aktivujte v menu Nastavenia - Batéria. Zapínať a vypínať ho môžete aj priamo z ovládacieho centra. Androidoví užívatelia nájdu túto funkciu v Nastaveniach, alebo potiahnutím stĺpca Upozornenia z hornej časti obrazovky.

2. Stlmte displej

Ak na mobile stlmíte jas, váš mobil bude nažive minimálne ďalšiu hodinu. Na iPhone prejdite prstom hore zo spodnej časti obrazovky a presuňte posúvač jasu čo najnižšie, ako je to možné. Majitelia mobilov so systémom Android môžu stiahnuť hornú časť domovskej obrazovky a potom nastaviť jas na posuvnom ovládači.

3. Vypnite GPS

Ďalším požieračom baterky je lokalizácia cez satelit. Ak túto funkciu práve nepoužívate, radšej ju vypnite. Na iPhone tak urobíte cez Nastavenia - Súkromie - Lokalizačné služby. V prípade Android si lokalizáciu vypnite cez Nastavenia - Umiestnenie a zabezpečenie – GPS Satelity.

4. Lietadlový režim

Lietadlový režim oceníte v prípade, ak nepotrebujete byť práve online alebo prijímať hovory. Zároveň je to skvelá vychytávka, ako čo najrýchlejšie nabiť svoj telefón. Do tohto módu sa na iPhone dostanete posunutím zo spodnej časti obrazovky a klepnutím na ikonu lietadla. Ak sa nachádzate v systéme Android, prejdite prstom nadol z hornej časti obrazovky a otvorte panel s upozorneniami zariadenia, kde vyberte režim Lietadlo.

5. Blokovanie klávesnice

Blokovanie klávesnice nie je len skvelým pomocníkom, ako si chrániť svoje súkromie pred zvedavou manželkou. V zásade platí, že čím rýchlejšie smartfón vypne obrazovku, tým viac energie ušetrí. Ideálny interval automatického blokovania je v rozmedzí od 30 do 60 sekúnd. Na iPhone to docielite cez Nastavenia - Displej a jas - Uzamykanie. V prípade Android vyskúšajte Nastavenia – Displej – Časový limit obrazovky.

6. Bez vibrácií

Značnú časť energie spotrebúvajú aj zvuky tlačidiel či vibrácie. Ak prichádzajúce hovory alebo správy registrujete len na základe klasického zvonenia, vibračné pokojne vypnite.

7. Upozornenia na maily

Rozumieme, že chcete mať vo svojej mailovej komunikácii absolútny prehľad, ale nestačilo by svoju poštu skontrolovať napríklad dvakrát za deň? Aj upozornenia na nové maily a notifikácie z Facebooku či iných sociálnych sietí dávajú vašej batérii poriadne zabrať.

8. Zatvorte zbytočné aplikácie

Nová éra smartfónov so sebou priniesla novinku multi-tasking, ktorá umožňuje, aby v pozadí bežalo viac aplikácií. Vypnite tie, ktoré práve nepoužívate a ušetrite si tým nielen svoju batériu, ale aj dáta.

9. Tmavé pozadie

Mnohé smartfóny majú v sebe zabudované displeje AMOLED, ktoré pri znázornení bielej farby spotrebúvajú viac energie ako pri iných displejoch. Ak chcete s touto technológiou vybabrať, používajte ako pozadie tmavý obrázok.

10. Vypnite Wi-Fi

Bezdrôtové pripojenie je fajn vec, ale načo byť online, keď práve internet nepotrebujete? Funkcia automatického vyhľadávania Wi-Fi však funguje aj v prípade, že práve nemáte v úmysle surfovať, tak si ju nezabudnite na svojom telefóne vypnúť.

Súvisiace články