Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zabudnite na nešikovné náplaste. Zázračný gél zastaví krvácanie okamžite
Zdielať na

Zabudnite na nešikovné náplaste. Zázračný gél zastaví krvácanie okamžite

Zdroj: Cresilon.com

Predstavte si, že sa porežete a žiadne domáce recepty nepomáhajú tomu, aby sa vám z rany prestala valiť krv. Stačí však jediná mastička a miesto, z ktorého ste doteraz krvácali ako o život, sa razom zahojí. Výmysel? Mladík z Brooklynu sľubuje niečo iné.

O revolučný objav sa postaral vtedy len 17-ročný Joe Landolina. Ešte ako študent prišiel so špeciálnym gélom, ktorý sa aplikuje injekciou do miesta rany. V priebehu 12-tich sekúnd sa v mieste vpichu vytvorí zrazenina, ktorá krvácanie zastaví.

Ide vlastne o polymér založený na báze vodných rias, ktorý pomáha rozložiť polyméry na menšie časti. Po tom, čo sa tieto čiastočky dostanú do styku s bolestivou ranou, vytvoria štruktúru podobnú pletivu, čím vznikne veľmi silné spojivo. 

Gél má podobný efekt aj pri kontakte s poškodeným tkanivom a mäkkými orgánmi, ako je pečeň, oblička či slezina. "Gél vytvorí veľmi silné lepidlo, ktoré udrží ranu pohromade," cituje Landolinu portál Independent.

Kým spočiatku sa produkt testoval len na veterinárnych klinikách, ambiciózny vynálezca verí, že liečivo raz nájde svoje uplatnenie aj v modernej medicíne. Svoje miesto by si gél zaslúžil nielen v každej domácnosti, ale napríklad aj v autolekárničke, čo by pomohlo ušetriť nemálo ľudských životov pri dopravných nehodách.

Pozrite sa, ako funguje gél v praxi:

Súvisiace články