Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fajčiari, pozor! Táto informácia o elektronických cigaretách vás rozhodne nepoteší
Zdielať na

Fajčiari, pozor! Táto informácia o elektronických cigaretách vás rozhodne nepoteší

Ak ste prešli na elektronické cigarety v domnienke, že sú na rozdiel od jednej krabičky denne zdravšie, ste na veľkom omyle. Najnovšia štúdia prestížnej univerzity dokazuje, že nikotín v akejkoľvek podobe telu neprospieva.

V prípade, že ste dlhoročný fajčiar, zaiste viete, aké náročné je zo dňa na deň skoncovať s týmto zlozvykom. Mnoho ľudí preto zo začiatku siaha po náhrade v podobe elektronických cigariet. Vedci z Univerzity v Severnej Karolíne Chapel Hill ale prišli na to, že ani toto nie je cesta, ako poraziť svoju závislosť.

Test porovnával vzorky slín u fajčiarov tabaku, konzumentov e-cigariet a nefajčiarov. Výskumníci zistili, že u ľudí, ktorí siahajú po elektronickej náhrade, sa vyvinuli nebezpečné proteíny spojené s pľúcnymi ochoreniami, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc a cystická fibróza. Tieto látky napríklad spôsobujú, že pacientom sa ťažko dýcha.

Stačí jedna cigareta

Predošlý výskum univerzity rovnako potvrdil, že e-cigarety môžu spôsobiť celoživotné poškodenie srdca. Odborníci z Univerzity v Západnej Virgínii zase tvrdia, že vyfukovanie už jednej takejto cigarety vedie k zvýšenému riziku infarktu.

"Nie je jasné, či sú e-cigarety bezpečnejšie ako klasické cigarety, pretože ich potenciálne nepriaznivé účinky sa začínajú len študovať. Naše výsledky ale naznačujú, že e-cigarety môžu byť rovnako škodlivé ako tabak," cituje autora štúdie doktora Mehmeta Kesimera britský Dailymail.

Do výskumu sa celkovo zapojilo 15 používateľov e-cigariet, 14 fajčiarov cigariet a 15 nefajčiarov. Analýza navyše preukázala, že fanúšikovia elektronických cigariet majú zvýšenú šancu, že budú trpieť bronchitídou, astmou, bronchiektázou a dýchavičnosťou.

Súvisiace články