Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na svet prichádzajú lietajúce taxíky. Nepotrebujú ani pilota
Zdielať na

Na svet prichádzajú lietajúce taxíky. Nepotrebujú ani pilota

DUBAI / S ďalšou novinkou prichádzajú Arabské Emiráty, ktoré ohlásili, že uvádzajú na trh flotilu lietajúcich taxíkov a to už tento rok. Do dronu sa zmestí iba jedna osoba a vôbec nemusí byť pilotom. Lietať zatiaľ budú v meste Dubai.

Malé a skladné. Zmestí sa bez problémov na akékoľvek parkovacie miesto. Reč je o jednomiestnych dronoch vyrobených čínskou spoločnosťou Ehang. Svojho prvého zákazníka by si drony mali vyzdvihnúť už tento rok v Júli, uvádza CNN.

Taxíky Ehang 184, poháňané elektrickou energiou, už majú svoje testovacie lety za sebou. Lietali nad piesočnými dunami v blízkosti mesta. "Ehang 184 poskytuje rentabilné riešenie mnohých otázok, ktorým čelí dopravný priemysel a to bezpečným a energeticky úsporným spôsobom," povedal riaditeľ spoločnosti Ehang Huazhi Hu.

Do roku 2030 by chceli, aby štvrtina dopravy v meste Dubai bola zastrešená samoriadiacími dronmi. "Tento projekt podporuje vládny plán stať sa najvyspelejším mestom sveta," vyjadril sa v správe Mattar Al Tayer, riaditeľ Cestnej a dopravnej správy (Road and Transport Authority). Taxíky sú schopné previezť sto kilogramov, čo je dosť pre jednu osobu s batožinou. Riadenie zvládne každý ľavou zadnou. Pasažier si musí vybrať destináciu na dotykovom panely. O zvyšok sa postará dron.

Všetko má aj svoje proti

Novinka má aj svoje limity. Napriek tomu, že dokáže vynaložiť maximálnu rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, batéria sa už za tridsať minút vybije. Na dlhé vzdialenosti to teda nebude. Riadenie je kontrolované zo zeme na základe 4G sieťového pripojenia. Profesionálny pilot Aimer poukázal na fakt, čo bude s dronom, ak náhodou stratí kontakt so zemou. Podľa spoločnosti Ehang je dron nastavený tak, aby pri akýchkoľvek problémoch sám pristál na najbližšom možnom mieste. To však nemusí presvedčiť každého. 

Súvisiace články