Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brožúrka svetaznalého cestovateľa: V Bielorusku sa netlieska a Íri pijú radšej čaj ako whisky
Zdielať na

Brožúrka svetaznalého cestovateľa: V Bielorusku sa netlieska a Íri pijú radšej čaj ako whisky

Nemusíte byť svetaznalý cestovateľ, aby ste chápali, že to, čo je u nás považované za normálne, sa v iných kútoch sveta nemusí stretnúť s pochopením. Zradiť vás totiž nemusí len vaša prostorekosť, ale rovnako aj reč vášho tela. Predtým, ako nasadnete do lietadla, si prečítajte, čo sa v niektorých krajinách pokladá za smrteľný "hriech".

Brazília nie je OK

Aj vy zvyknete robiť palcom a ukazovákom "óčko", keď ste s niečím spokojní? Kým zvyšok sveta chápe toto gesto ako prejav toho, že všetko je v poriadku, v Brazílii by ste tým mohli niekoho uraziť.

Potlesk pre Bielorusko (radšej nie)

Potlesk je univerzálny spôsob, ako vyjadriť niekomu uznanie. V Bielorusku to však neplatí. V roku 2011 sa totiž tlieskanie stalo symbolom protestu, čím ľudia dávali najavo svoj nesúhlas so vtedajším prezidentom. Ak by ste to dnes urobili na verejnosti, skončili by ste vo väzení.

Poverčiví Nemci

Keď sa raz ocitnete v Nemecku, nikdy neblahoželajte svojej Freundin deň pred jej narodeninami. Nemci totiž veria, že unáhlená gratulácia môže spôsobiť, že z narodeninovej oslavy by bol nakoniec kar.

Namiesto írskej whisky čaj

Aj keď sú Íri preslávení svojou whisky, v pohodlí svojho domova vás radšej ponúknu čajom. Na tomto rituáli si veľmi zakladajú, preto šálku teplého nápoja nikdy neodmietnite.

Zdvorilí Číňania

V Číne, podobne ako v ostatných ázijských krajinách, sa starí ľudia tešia mimoriadne veľkej úcte. Platí to aj v prípade, keď vchádzajú do miestnosti, do ktorej by mali vstupovať ako prví. Skvelým tipom, ako predísť spoločenskému faux-paus, je podržať starčekom dvere.

Súvisiace články

Najčítanejšie