Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záhada snežného muža konečne rozlúštená. Kto v skutočnosti je Yeti?
Zdielať na

Záhada snežného muža konečne rozlúštená. Kto v skutočnosti je Yeti?

Kto z nás by nepoznal bájneho snežného muža známeho tiež ako Yeti? Himalájska legenda, ktorá sa stala námetom aj pre filmovú tvorbu, desí ľudí po celé stáročia. Vyzerá to tak, že vedci po rokoch bádania konečne prišli na to, kto v skutočnosti je obyvateľ najvyššej hory sveta.

Výskumníci z newyorskej Univerzity v Buffale prišli s objavom, ktorý zrejme nepoteší lovcov konšpiračných teórií. Na paškál si totiž zobrali mytologického "Yetiho" a analyzovali jeho kosti, zuby, pokožku, vlasy a fekálie, ktoré objavili v Himalájach a Tibete. Aj keď nejde o prvú štúdiu, ktorá by sa podrobne venovala snežnému mužovi, podľa doktorky Charlotty Lindqvistovej je práve ich výskum najpresnejší.

​Ako potvrdili DNA testy, jedna vzorka patrila psovi a ďalších osem tamojším medveďom. "Naše zistenia naznačujú, že biologické základy Yetiho legendy možno nájsť u tamojších medveďov. Genetické testy by mali byť schopné odhaliť ďalšie tajomstvá," dodala Lindqvistová.

Vedci skúmali 23 ázijských medveďov vrátane údajného Yetiho, pričom porovnali genetické údaje s ostatnými medveďmi po celom svete. Kým tibetské hnedé medvede majú spoločný rodový pôvod s druhom žijúcim v Severnej Amerike a Eurázii, himalájske hnedé medvede patria k výraznej evolučnej línii, ktorá sa rozchádza s ostatnými hnedými medveďmi.

Súvisiace články